Категорично не са адекватни игрите с увеличенията на пенсиите и

...
Категорично не са адекватни игрите с увеличенията на пенсиите и
Коментари Харесай

Доц. Йосиф Аврамов: Трябва да се свика всеки момент парламента и да се реши въпроса с увеличението на пенсиите

Категорично не са съответни игрите с нарастванията на пенсиите и това е решение на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, от което ще се завоюват към 100 млн. лева, в случай че не бъде 11,9% нарастването, както е планувано в бюджета на Национален осигурителен институт, а бъде близо 10%, дори малко под 10%. Това сподели в  аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “  университетският учител доцент Йосиф Аврамов, ръководител на Управителния съвет на Консултантския център по европейски стратегии.

" Моето мнение е, че би трябвало да се следва Бюджет 2024, особено бюджетът на Национален осигурителен институт, а Надзорният съвет може да взема решение някои второстепенни въпроси, а не да взема сходни генерални решения, тъй като това е отвън неговите пълномощия. И тук би трябвало да се намеси държавното управление и да задължи Национален осигурителен институт да съблюдава бюджета на Национален осигурителен институт. Ако би трябвало да се намеси и Народното събрание и всеки миг изпълняващият длъжността ръководител, а ръководителя го смъкнаха 2 дни преди края на Народното събрание и в този момент има краткотрайно изпълняващ длъжността. Трябва да се свика Народното събрание и да се реши този въпрос, тъй като не може тези, които са най-ощетени да страдат, в случай, че сме надали не първенци по ниска инфлация. Надзорният съвет на Национален осигурителен институт не е органът, който би трябвало да взема решение тези въпроси. И в случай че е належащо парламентарно решение, Народното събрание до клетвата на новите народни представители, което евентуално ще стане към 15 юни, или сред 15 и 20 юни, може да се свика всеки миг и да вземе решение да се извърши бюджета, в Закона за държавния бюджет, или Закона за бюджета на Национален осигурителен институт за 2024 година ", сподели Аврамов.

 

Той добави, че Националната осведомителна акция за влизането на България в Еврозоната е в ход. За тази цел Европейската комисия целево отпусна в допълнение 10 млн. евро на България за провеждането й. Това е още една гаранция, че е несъмнено, че ще влезем в Еврозоната.  

България е член на Европейския съюз от 2007 година и за тези 17 години у нас се направи доста.

" България има няколко видни персони на високи постове в Европейската комисия, с изключение на еврокомисар. Имаме един общоприет шеф, общоприет шеф на Евростат е българка Мариана Коцева, някогашната председателка на Националния статистически институт, примерно Илиана Цанова е зам.-генерален шеф на дирекция “Бюджет ", една доста основна служба. Трябва да създадат по този начин, че участието на България да бъде преференциално за бизнеса в нашата страна. Зелената договорка е доста добра, единствено че тя би трябвало да се надгради с благоприятни условия за индустриализация на Европейския съюз, включително и на България. Защото България без значение, че има някои положителни резултати в промишлеността в последните години, освен в IT сектора, имаме мощно развита фармация, мощно развита военна промишленост и така нататък Ние би трябвало да продължим да се индустриализираме и да догоним равнището към този момент на азиатските страни - Южна Корея, Япония, Китай, Индия, няма по какъв начин другояче. България би трябвало да се опълчи на някои волунтаристични дейности на Европейската комисии ", добави Йосиф Аврамов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР