Положението в кв. “Капана е изпуснато, натам върви и Главната

...
</TD
>Положението в кв. “Капана е изпуснато, натам върви и Главната
Коментари Харесай

Положението в кв. Капана е изпуснато, ред е на Главната?

Положението в кв. “Капана " е изпуснато, натам върви и Главната улица! Констатацията е на чиновник на община Пловдив пред Plovdiv24.bg  по отношение на слагането на преместваеми уреди под формата на чадъри, тенти и други слънцезащитни уреди, които би трябвало да дават отговор на условията на Наредбата в частта, която визира централната градска зона и по-конкретно Главната улица и прилежащите ѝ територии.

Грубото тъпчене на разпоредбите, които бяха признати преди време с решение на Общинския съвет за уеднаквяване на цветовата гама слънцезащитните уреди, продължава и ние сме очевидци на непотребни шарении и рекламни надписи.

Първият образец, който можем да дадем е за фасадата на обменно бюро за валута и продажба на злато покрай пл. “Римски стадион ", на което има тента с не кой да е цвят, а чисто черен.

Почти против стълбите на Каменица от няколко дни има много пъстър рекламен билборд или по този начин наречения рекламно-информационен детайл (РИЕ), както и други залепени пана върху прозорците и фасадата на постройка, в която се обитава магазин за евтини артикули. 

Според Наредбата на Общински съвет Пловдив за реда за издаване на позволение за слагане и прилагане на РИЕ:

член 5. алинея (2). т. 1 РИЕ не могат да се поставят върху здания оповестени за монумент на културата, както самостоятелни и архитектурно-исторически ансамбли, с изключение на за случаите съгласувани с Национален институт за недвижимо културно наследство;

Според чл 7. Разрешение за слагане на РИЕ върху недвижими парцели общинска благосъстоятелност и парцели благосъстоятелност на физически и юридически лица, които попадат в обществените пространства на площад " Централен " - ул. " Княз Александър I Батенберг " -площад " Римски стадион ", ул. " Райко Даскалов " - до Пешеходния мост и прилежащите им пешеходни пространства, представляващи част от Групов монумент на културата /ГПК/ " Филипопол - Тримонциум - Пловдив " и са система от улични ансамбли, се издава от Кмета на Община Пловдив въз основа на утвърдена скица от Главния проектант на община Пловдив. Схемите за слагане на РИЕ върху недвижими парцели се утвърждават от основния проектант на общината, след решение на Експертна комисия (ЕК), назначена със заповед на кмета на общината.

Така, от една страна, се не разрешават шарени чадъри и тенти с рекламни надписи, а в това време виждаме огромен билборд на фасадата на постройка на Главната, която попада в зона колективен монумент на културата и чиято реклама е от шарена по-шарена, нервира някои пловдивчани и не се вписва в цялостната хармония на Главната, в случай че към момента можем да приказваме за такава.

и в “Капана ", който към момента не е решен, по отношение на масите за намерено сервиране и разположените върху тях слънцезащитни уреди - чадъри и тенти, подарени от разнообразни компании снабдители на питиета на въпросните кафенето и заведения. 

Върху доста от тях продължава да има рекламни надписи, даже за пушене на електронни цигари, а някои не престават да са в цвят, друг от белия или охра, както е по Наредбата:

Според член 7 и чл 11, алинея 7 - върху зоните за слагане на маси за намерено сервиране, се позволява използването единствено на леки преместваеми слънцезащитни устройства с преносима отваряема структура като чадъри, сенници, чиито носещи детайли не са трайно закрепени към поземления парцел, а за територията на АИР и обществените пространства на пешеходна зона I на гр. Пловдив: площад Централен – ул. " Княз Александър I Батенберг " – площад " Римски стадион " – ул. " Райко Даскалов " – до пешеходния мост, и прилежащите им пешеходни пространства – единствено чадъри в цветовата гама от бяло до охра без рекламни надписи.

След извършен диалог с шефа на Пловдивския общински инспекторат Костадин Костов той съобщи пред Plovdiv24.bg , че още в понеделник, 29 април ще бъде направена инспекция на обектите по Главната и " Капана ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР