Турция не отказа среща с българската страна по темата Боташ,

...
Турция не отказа среща с българската страна по темата Боташ,
Коментари Харесай

Турция не отказа среща по темата Боташ и поиска сътрудничеството с Булгаргаз да продължи

Турция не отхвърли среща с българската страна по тематиката " Боташ ", само че към този момент не демонстрира подготвеност за преустановяване на съглашението сред турската държавна компания и " Булгаргаз ". Това излиза наяве от прессъобщение на Министерството на енергетиката (МЕ).

В събота българският енергиен министър Владимир Малинов и турският му сътрудник Алпарслан Байрактар организираха среща в Истанбул, на която е било изразено желанието на България за преразглеждане на неизгодния контракт за доставка на газ.

" В тази връзка българската страна изрази предпочитание за преразглеждане на контракта, а от турска бе изразено схващане и подготвеност за продължение на съдействието ", се споделя в прессъобщението.

Миналата седмица Народното събрание задължи служебното държавно управление на Димитър Главчев да влезе в договаряния с турската държавна компания " Боташ ", с цел да предоговори извънредно неизгодните му условия.

Според известните досега данни България има потенциал за разтоварване на полутечен газ на терминали в Турция и импорт на газ посредством " Боташ ", който не употребява, само че за които заплаща близо 500 хиляди $ дневно. Няма значение дали и каква част от контрактувания потенциал от 1,8 милиарда куб. метра газ годишно е фактически импортиран в България.

Данни от изтекли документи, оповестени от Bg Elves, демонстрират, че на база контрактуван потенциал и цени, досега държавната компания " Булгаргаз " следва да е платила на " Боташ " 250 млн. $ по съглашението, а до 2035 година, докато е срокът на контракта, сумата ще е към 3,8 милиарда лева Това важи и без действителна доставка на газ до България.

Докладът за неизгодно подписания контракт сред " Боташ " и " Булгаргаз " беше пратен и в прокуратурата, ДАНС и Европрокуратурата. По подигравка министър на енергетиката, който сега ще води процеса по предоговарянето на контракта, е Владимир Малинов. Той е директен участник в схемата с " Боташ ".

Освен това, посредством контракта " Боташ " получава достъп до българската газопреносна мрежа, освен това за ниска такса. Това на процедура разрешава на турската страна да стане снабдител на българския пазар при извънредно удобни условия и да бъде съперник на " Булгаргаз ".

В прессъобщението от МЕ се показва, че след срещата в Истанбул двамата енергийни министри са упълномощили на мениджмънта на двете компании да стартират " дейна работа " във връзка със съглашението.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР