Служебната власт продължава с рокадите.С решение на министъра на икономиката

...
Служебната власт продължава с рокадите.С решение на министъра на икономиката
Коментари Харесай

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Служебната власт продължава с рокадите.

С решение на министъра на стопанската система и промишлеността Петко Николов са заменени трима от общо петимата членове на борда на шефовете в Държавната консолидационна компания (ДКК).

В състава на Съвета на шефовете са определени Станимир Цветков, Катерина Петрова и Марияна Игнатова. Те заменят Елена Болтаджиева, Теодора Стоянова и Десислава Чалъмова.

Бордът в ДКК беше назначен след конкурс - както изисква законът, при започване на февруари. В него влизат трима представители на страната и двама самостоятелни членове.

Сега от определените единствено преди няколко месеца остават единствено Константин Стойчев, който е и изпълнителен шеф на ДКК, и Асен Ненчев.

Новоизбраните членове са назначени до провеждането на нов конкурс, за период не по-дълъг от 6 месеца. Той стартира да тече от вписването на имената в Търговския указател.

Законът за обществените предприятия разрешава предварително освобождение на управителните фрагменти, назначени след конкурс, в доста редки случаи. Те са:
подаване на молба за освобождаване;обективна неспособност да извършва отговорностите си за повече от 6 месеца;осъждане за осъществено съзнателно закононарушение от общ характер;несъвместимост с условията за заемане на поста;тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните задължения;установен спор на ползи по Закона за противопоставяне на корупцията;договорът може да се приключи предварително и при освобождение от служба заради несъблюдение на заложените индикатори в утвърдената бизнес стратегия.
В известието на министерството на стопанската система не е посочен претекстът за предварителното преустановяване на 5-годишния мандат на двама от членовете в борда на шефовете – на Елена Болтаджиева, която е от квотата на самостоятелните представители, и на Теодора Стоянова – представител на страната. Става ясно, че Десислава Чалъмова (представител на страната в ДКК) е подала молба за предварително освобождение.

Техните места заемат:
Катерина Шопова – Петрова. От биографията ѝ излиза наяве, че тя е правист по обучение. Магистър по право от Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Шопова има дълготраен юридически стаж от над 23 години в областта на комерсиалното, фирменото, финансовото, облигационното, вещно и фамилно право. Адвокат към Софийска адвокатска колегия;Марияна Игнатова има две професионални квалификации на икономист и на правист от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методи “. Игнатова има дълготраен богат опит в областта на финансите и счетоводството;Станимир Цветков е правист по обучение. Магистър от Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “. Има дълготраен опит в областта на отбраната на персоналните данни. В интервала 2002- 2008 година е член на Комисия за отбрана на персоналните данни на Република България. Дълги години е бил член на Софийската адвокатска гилдия.
С решение на министъра на стопанската система от октомври 2023 година (Богдан Богданов б.ред. ) членовете на борда на шефовете на ДКК получават и по-ниски заплати от предходните управления, а представителни разноски до 5 хиляди лева годишно може да употребява единствено изпълнителният шеф.

Под шапката на ДКК са десетки държавни сдружения от най-различни стопански сфери - като се стартира от оръжейните фабрики " ВМЗ Сопот ", оръжения търговец " Кинтекс ", млечната компания " Ел Би Булгарикум ", компанията " Монтажи ", през която по времето на ГЕРБ минаха 500 млн. лева за ремонт на язовири, множеството от които по този начин и не се реализираха и отчетът на Сметната палата отиде в прокуратурата, и доста други. Внесеният капитал на холдинга е 892 194 488 лева

ДКК беше разтърсена от серия кавги, като последното постоянно държавно управление обмисляше даже закриването ѝ.

Един от тях беше обвързван със контракт за създаване на с повърхност 90 000 кв.м., предоставен без социална поръчка посред пандемията в края на кабинета " Борисов 3 ". Той беше преустановен през 2021 година от държавното управление на Кирил Петков, а три години по-късно страната съумя да си върне единствено част от платения задатък.

За да обезпечи финансиране за плана, Държавната консолидационна компания (собственик на компанията " Монтажи " ) беше изтеглила заем от държавната Българска банка за развиване. При тази скица няколко от най-важните ѝ сдружения - включително оръжейният търговец „ Кинтекс “, „ Ел Би Булгарикум “, „ Нити “, и други се бяха оказали залог по заема.

Сделката за новата държавна постройка е емблематична и за различен от противоречивите способи на систематизиране на обществени средства от времето на ГЕРБ.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР