Тръмп планира да стане диктатор — отричането няма да ви спаси

...
Доналд Тръмп е диктатор в очакване. Подобно на други диктатори,
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е диктатор в очакване. Подобно на други диктатори, той заплашва да вкара „враговете“ си в затвора – и да им причини още по-лоши неща. Това не са празни заплахи или празни действия на идеи: Доналд Тръмп е жесток човек, който е доказан враг на демокрацията и свободата.

Тези заплахи за насилие срещу неговите врагове са част от много по-голям модел на насилие и опасно поведение, което само се влошава, тъй като той е изправен пред наказателни процеси и възможността да отиде в затвора за стотици години.

В най-новия пример Доналд Тръмп каза на Глен Бек по време на интервю миналата седмица, че той ще вкара президента Байдън и други „врагове“ в затвора, когато превземе Белия дом през 2025 г.

В неделна вечерна публикация в своята социална медийна платформа за дезинформация Truth Social Тръмп беше още по-категоричен с заплахите му за насилие и нараняване, заплашвайки, че ще третира Байдън и другите „врагове“ както правят в „банановите републики“:

Кампанията на Изкривения Джо Байдън хвърли толкова много обвинения и съдебни дела срещу мен, че републиканците вече мислят какво ще направим с Байдън и комунистите, когато дойде нашият ред. Те започнаха изцяло нов начин на мислене за политическите кампании на Банановата република. Толкова евтино и мръсно, но точно там е Америка. Внимавайте какво си пожелавате!

В „банановите републики“ враговете на лидера и режима обикновено са хвърляни в затвора, измъчвани, екзекутирани и са изправени пред ескадрони на смъртта и масови екзекуции. Самият Тръмп публично изрази възхищението си от диктатори-убийци и автократи като Владимир Путин и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун.

Нуждаем се от вашата помощ, за да останем независими

Абонирайте се днес за подкрепа Прогресивната журналистика на Salon

Корпоративните новинарски медии — като MSNBC е забележително изключение — както е тяхната политика, предимно игнорираха последните заплахи на Тръмп да убие и затвори президента Джо Байдън и другите „врагове“ на движението MAGA . Пренебрегването на опасността няма да я накара да изчезне или по друг начин да изчезне; освен това игнорирането на тръмпизма и неофашизма означава тяхното нормализиране.

По време на интервю в събота за MSNBC, Майлс Тейлър, който беше високопоставен член на администрацията на Тръмп и автор на „Анонимните“ коментари на New York Times ред, предупреди, че желанията на бившия президент да хвърли в затвора своите „врагове“ не са нови:

Много хора, които са работили в администрацията на Тръмп с мен и оттогава са говорили срещу бившия президент, ние мрачно се шегуваме с факта, че през втори мандат много от нас ще бъдат в оранжеви гащеризони в залива Гуантанамо. Казвам, че коментарът е наполовина шеговит, защото Доналд Тръмп действително имаше визия, докато бях в администрацията, да използва терористичния затвор в залива Гуантанамо за настаняване на политически затворници. И в този случай това, което искаше да направи, е да го използва, за да премести хората от южната граница, за да изпратят съобщение и да ги постави на същото място, където хора като Халид Шейх Мохамед, мозъкът зад атентатите от 11 септември, седи зад решетките, и изпратете съобщение. Единствената причина, поради която Доналд Тръмп не започна да изпраща хора в Гитмо, е, че беше убеден, че ще бъде твърде скъпо и съоръжението не можеше да побере броя хора, които искаше да изпрати там. Това беше мисленето на човека, когато беше президент на Съединените щати. Оттогава сте го виждали да удвоява намерението си отново да използва съдебната система за политически цели и конкретно да признава, че би го направил, за да преследва враговете си. Мисля, че това е много смразяващо.

В скорошен разговор тук, в Salon, Тейлър отправи и това предупреждение:

Ако бях заложих кой ще бъде следващият президент на Съединените щати, бих заложил парите си на Доналд Тръмп. Очевидно това е последното нещо, което искам да се случи. Но ако трябваше да се обзаложа днес, въпреки импийчмънтите и обвиненията, както и широката опозиция срещу него, мисля, че той вероятно ще бъде следващият президент на Съединените щати. Това трябва да е пожар с пет тревоги за нашата демокрация. Нашата демокрация в момента е изложена на много сериозен риск да премине през период на унищожение и в много отношения това вече се случи. … Както се казва, „Сталин беше лош, но малките Сталинчета бяха адски много по-лоши“. И това е, което щяхме да видим при втори мандат на Тръмп. Колкото и лош да бъде Доналд Тръмп, ако спечели втори мандат, неговите помощници вероятно ще бъдат хора, които са още по-зли от него. Това ще важи и за наследниците на Тръмп, защото те ще следват неговата авторитарна схема, за да спечелят базата на MAGA.

По време на фалшиво интервю с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън преди две седмици, Тръмп участва в очевидни действия на умствена проекция и фантазия, докато споделя страховете си да не бъде убит от „левите“, демократите, „дълбоката държава“ и други въображаеми врагове.

Най-глупавият и опасен пример на хвърляне на желания е аргументът, че „Тръмп така или иначе не може да спечели“ или че ще бъде в затвора или дисквалифициран съгласно 14-та поправка.

Тези лъжи са част от дясна кампания за дезинформация на Голямата лъжа, че Тръмп е спечелил президентските избори през 2020 г. и че е била открадната от него от Байдън и демократите. Няма доказателства в подкрепа на подобни твърдения.

Реалността: Правоприлагащите органи и други експерти многократно са предупреждавали (и документирано), че най-голямата заплаха за вътрешната безопасност на страната е от десния екстремизъм. Един такъв десен терорист, неонацистки терорист, уби трима чернокожи в магазин Dollar General Store в Джаксънвил, Флорида преди две съботи.

Свързани

Токсичното гориво на NRA: Когато расизмът и оръжията се обединят

„Враговете“, които Тръмп и следващият му режим искат да вкарат в затвора или още по-лошо, включват не само президента Байдън, ръководството на Демократическата партия и членовете на правоприлагащите органи, които преследват Тръмп за престъпленията му, но всички хора, които той и републиканските фашисти и движението MAGA смятат за „врагове“ и „неамериканци“.

Ето някои конкретни примери.

Ако не подкрепяте Доналд Тръмп и републиканските фашисти и движението MAGA (или бъдете счетени за недостатъчно лоялни), ще бъдете изправени пред затвор или по-лошо.

Американското дясно крило е обучавано от десетилетия от техните новинарски медии и други политически лидери и влиятелни лица да вярват, че демократи, либерали, прогресисти, феминистки, прогресисти и други, които не са „истински американци“, трябва да бъдат елиминирани и подложени на друго геноцидно насилие.

Ако сте черен или кафяв човек, мюсюлманин, евреин, атеист, не бял християнин, членове на LGBTQI общността, вярват в репродуктивните права и свободи на жените, се считат за „събудени“ или опетнени от „ума на теорията за критичната раса Вирус“ или по друг начин считан за Другия, вие също ще бъдете насочени към следващия режим и движение на Тръмп.

Диктатори и други авторитаристи разширяват категорията на „врага“ в отговор на политическа необходимост и капризи, оплаквания , и други живи нужди и импулси на лидера(ите). Тази динамика е още по-мощна в политически култ към личността като тръмпизма.

Още повече в култ към личността като тръмпизма. Никой американец, дори поддръжниците на MAGA на Тръмп и други гласоподаватели на републиканците, няма да бъдат в безопасност да не бъдат хвърлени в затвора или обект на насилие от следващия режим на Тръмп.

Тръмп и неговите съветници активно създават инфраструктура, за да може изпълни плановете си да бъде диктатор, когато/ако си върне Белия дом през 2025 г. Дневен ред 47 на Тръмп е план за радикално преработване на президентството и американското правителство (и американското общество) в услуга на неговата неофашистка визия, която включва цели като прекратяване на гражданството по рождение, криминализиране на мигранти и бежанци, поставяне на бездомни хора в лагери, въвеждане на национални закони за спиране и претърсване, ограничаване на свободата на печата, прекратяване на академичната свобода в университетите и колежите в страната и други институции за висше образование, замяна на качественото държавно образование, което преподава критично мислене и истинската история на страната с форма на фашистко „патриотично“ индоктриниране, прекратяване на екологичните разпоредби, повече гангстерски капитализъм и власт за най-богатите американци и корпорации, обръщане на напредъка на движението за граждански права и борбата за свобода на чернокожите, отнемане на правата на гейовете и лесбийките и други странни хора, като допълнително ограничава гражданските и човешките права на жените и прекратява подкрепата на САЩ за Украйна.

Проект 2025 е стратегия, разработена от десни мозъчни тръстове и групи по интереси като фондация Heritage. Основният фокус на Проект 2025 е да започне светкавична атака срещу американското правителство чрез прекратяване на кариерната държавна служба и замяната й с лоялни привърженици на Тръмп с цел елиминиране на всяка вътрешна опозиция срещу диктатурата на Тръмп. По същество тези лоялни привърженици на Тръмп ще поставят неговата визия над конституцията и върховенството на закона.

Areeba Shah от Salon обяснява повече:

Мрежа от консервативни групи се подготвят за потенциалното преизбиране на Доналд Тръмп, като активно привличат „армия“ от американци да дойдат във Вашингтон с мисия да разглобят федералното правителство и да го заменят с визия, която е по-близка до техните собствени вярвания и идеи, според The Associated Press.

Организирана от Heritage Foundation, мащабната нова инициатива, наречена Project 2025, предлага политическа програма, план за преход, наръчник за първите 180 дни и база данни за персонала за следващата GOP президентът да получи достъп от самото начало, за да поеме контрола, да реформира и да елиминира това, което републиканците критикуват като бюрокрацията на „дълбоката държава“. Техният план включва възможността да бъдат уволнени до 50 000 федерални служители.

Експертите по демокрация гледат на Проект 2025 като на авторитарен опит за завземане на властта чрез изпълване на федералното правителство, включително Министерството на правосъдието и ФБР, с непоколебима Поддръжниците на Тръмп, което потенциално може да подкопае системата на контрол и баланс на страната.

„Иронията, разбира се, е, че в името на „пресушаването на блатото“, това създава възможности федералното правителство да бъде всъщност доста корумпирано и да превърнат страната в по-авторитарен вид управление“, каза Мат Далек, професор във висшето училище по политически мениджмънт на Джордж Вашингтон, който изучава американската десница, пред Salon.

Тези, които остават в отричане на реалностите на плановете на Тръмп да стане диктатор и влошаващата се криза на демокрацията в страната, вероятно ще възрази срещу тези предупреждения с глупави отклонения, като че Тръмп просто отправя „празни заплахи“ и че той е „дезорганизиран и недисциплиниран“ и „ законът би го спрял“, защото „на американската изключителност“ и „институциите и парапетите на демокрацията…“.

Такива гласове са научили малко, което седем години по-късно е избор, от ерата на Тръмп , ужасите, които отприщи, и провалите на системата, които го избълваха.

По дефиниция фашистите и другите авторитаристи като Доналд Тръмп и неговото фалшиво популистко движение MAGA не се интересуват от закона или „институциите“. Викът "това е незаконно!" е едно от последните неща, които много хора в обществата по света казват, когато авторитаристи и техните сили поемат властта.

В допълнение, последните седем години също така подчертаха колко уязвими и слаби са управляващите социални и политическите институции са към неофашизма и други форми на авторитаризъм и нелиберализъм. Вторият режим на Тръмп и Републиканската партия и „консервативното движение“ като цяло са натрупали голям опит в използването на тези уязвимости и сега се опитват да ги експлоадират напълно – както вътре, така и извън управляващите институции на страната.

Най-глупавият и опасен пример за хвърляне на желания е аргументът, че „Тръмп така или иначе не може да спечели“ или че ще бъде в затвора или дисквалифициран съгласно 14-та поправка. Тръмп е символ и лидер на движение. Дългата от десетилетия неофашистка кампания за прекратяване на многорасовата плуралистична демокрация ще продължи без него и вероятно ще стане още по-ефективна и опасна, ако един ангажиран и дисциплиниран идеолог в образа на Рон ДеСантис стане неин лидер.

Или може би онези членове на новинарските медии, политическата класа и сред широката общественост, които искат да игнорират или омаловажат ескалиращите диктаторски заплахи на Тръмп, биха се вслушали в предупрежденията на бившите републиканци, същите хора, които помогнаха за създаването на обстоятелствата за Тръмп и възхода на движението MAGA към властта?

Като група тези Никога не-Тръмпъри и други продемократични гласове от „консервативното“ движение бият тревога, почти крещят, че Доналд Тръмп има предвид всичко, което казва за това да стане диктатор за живот и отмъщение на онези хора, които се осмеляват да му се противопоставят. Същите тези хора също многократно предупреждават, че шансовете на Тръмп да спечели изборите през 2024 г. са много по-високи, отколкото масовите медии и експертната класа искат да признаят.

Ако Доналд Тръмп беше частен гражданин и той заплашваше неговите съседи с насилие и други вреди, той вероятно ще бъде вкаран в затвора или по друг начин отстранен от обществото. Но Доналд Тръмп не е обикновен човек. Той е бивш президент, който се радва на лоялността на десетки милиони хора. Когато човек ви каже кой е, повярвайте му. Тази мъдрост и предупреждение със сигурност се отнасят за Тръмп и неговите MAGAites и другите неофашисти и членове на бялата десница. Отричането няма да ви спаси, колкото и да ви се иска.

Прочетете повече

за странното текущо затруднение на Тръмп

„Възстановяване от Gonzo Governance ": Медиен учен за това как журналистиката може да преодолее "Тръмп, мемът"

От обвинения в RICO до обещания за лоялност: трансформацията на Тръмп от Републиканската партия в престъпна тълпа е завършена

Не отмествайте поглед: Грешка е да пренебрегвате интервюто на Доналд Тръмп с Тъкър Карлсън

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР