Този състав на ВСС не бива да взема ключовото решение

...
Този състав на ВСС не бива да взема ключовото решение
Коментари Харесай

Янкулов: Нов главен прокурор - след промяна на квотите във ВСС

Този състав на Висш съдебен съвет не трябва да взема основното решение за избор на идващ основен прокурор. Най-добрият вид е да се създадат конституционни промени и след преформатиране на квотите на Висш съдебен съвет, новият състав да избере нов основен прокурор. Наесен бихме могли да имаме изменена Конституция. Това сподели за Нова нюз юрист Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

" Изборът на Гешев като основен прокурор и неглижирането на много аргументираните оферти на двама правосъдни министри за предварителното преустановяване на мандата му. След това извънредно светкавичното изговаряне по идващото предложение и назначението на Сарафов - това са притеснителни знаци от Висш съдебен съвет ", разяснява Янкулов.

По думите му Следствието не трябва да бъде вадено от прокуратурата. " Това е преждевременно и неаргументирано юридически предложение. На Национална следствена служба отпадна нуждата да му се дава повече самостоятелност, когато Гешев беше освободен. Можеше да бъде почетено ветото на президента. Следствието не би трябвало да се трансформира в крайъгълен камък на бъдеща правосъдна промяна, то е конструкция, която при нас има обичаи, само че значително е изгубила своето значение - прокурорът има цялостно процесуално управление над следствието ", изясни той.

По проблема " Осемте джуджета " Янкулов акцентира, че правосъдният министър желае да вземе институционално решение, тъй като той се отразява на доверието в правосъдната власт. " Ако Върховен административен съд, пред който Славов е повдигнал въпроса за избора на Сарафов, се съгласи с доводите му, решението ще бъде оповестено за незначително, като взето от незапознат орган ", уточни Янкулов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР