Той е обвинен в незаконно преминаване на границата на Русия,

...
Той е обвинен в незаконно преминаване на границата на Русия,
Коментари Харесай

Задочен арест за Христо Грозев в Русия за пресичане на границата и организиране на бягство

Той е упрекнат в нелегално прекосяване на границата на Русия, оповестява Интерфакс.

" Съдът избра превантивна мярка против Грозев под формата на задържане под стража за период от два месеца от момента на изгонването му в Русия или от момента на задържането му на територията на Русия ", цитира организацията решението на съда.

Не се прецизира по кое време тъкмо и при какви условия съгласно проверяващите Грозев е минал нелегално границата.

Адвокатът на журналиста Вероника Полякова не може да разкрие детайлности за обвиняванията, базирайки се това, че е дала подписка за неразгласяване на данни от следствието.

Както прецизира " Медиазона ", Грозев е упрекнат в нелегално прекосяване на съветската граница (член 322, алинея 1 от Наказателния кодекс на Русия). Следствието не разкрива детайлности по делото. Самият Христо Грозев е декларирал, че ФСБ го упреква, че е " оказал помощ на журналиста Роман Доброхотов да напусне Русия през 2021 година, с цел да избегне затвор ".

Според ТАСС Христо Грозев е упрекнат задочно в образуване на бягството в чужбина на Доброхотов, издател на The Insider - изданието също като медията на Грозев е прието в Русия за " задграничен сътрудник ".

Миналата година стана известно, че Грозев е разгласен за търсене, само че тогава не беше прочут членът, по който е упрекнат.

Руското вътрешно министерство разгласи Христо Грозев за търсене през декември 2022 година Не бе конкретизирано по кой член се търси той. Руската държавна осведомителна организация РИА Новости заяви, базирайки се на собствен източник, че против Грозев се води наказателно дело за " фейкове " за съветската войска.

Bellingcat е интернационален проверяващ план, разгласен в Русия за " задграничен сътрудник " и " нежелана организация ". Екипът на Грозев е разследвал кой е свалил самолета MH-17 над Донбас, отравянето на политика Алексей Навални и други

През 2020 година Христо Грозев, дружно с екипа на " Фонда за битка с корупцията " на Алексей Навални проверява отравянето на съветския политик и открива имената на офицерите от ФСБ, взели участие в закононарушението.

През юли 2022 година съветската ФСБ афишира, че Христо Грозев е взел участие като сътрудник на MI6 в интервенция на украинското разузнаване, което се е пробвало да отвлече военен аероплан на съветските Военновъздушни сили. Самият Грозев съобщи, че не е взел участие в никакви интервенции на специфичните служби. По думите му Bellingcat прави документален филм за интервенцията на някогашни украински " оперативни служащи ", по време на която съветски и украински сътрудници се пробват да се излъгват взаимно.

В началото на февруари Грозев съобщи пред австрийската преса, че е решил да не се връща в Австрия, където е живял дълги години, тъй като е получил известие, че има опасност за живота му, и ще живее в Съединени американски щати. " Подозирам, че във Виена има повече съветски сътрудници, информатори и подставени лица, в сравнение с служители на реда ", сподели той.

Главният проверяващ публицист на Bellingcat живя в Австрия съвсем 20 години. Заплахата му е обявена от разследващи източници, след което той е отменил завръщането си от Съединени американски щати във Виена.

В края на февруари Грозев заяви, че полицията в Обединеното кралство не е разрешила на него и фамилията му да посетят Лондон за премиите на Британската кино академия (BAFTA), защото появяването му на церемонията " съставлява опасност за публичната сигурност ".

" Разбирам потребността от социална сигурност (въпреки че не виждам по какъв начин моят наследник или щерка в тийнейджърска възраст съставляват заплаха за обществото). Но моменти като този демонстрират възходяща заплаха за самостоятелните публицисти по целия свят ", написа тогава Грозев в Twitter.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР