Това предвижда проект за промени в Закона за енергетиката От

...
Това предвижда проект за промени в Закона за енергетиката От
Коментари Харесай

Помощи за семейства, ако остават по 526 лв. на човек, след като платят ток и отопление

Това планува план за промени в Закона за енергетиката

От 1 януари 2024 година НЕК няма да прави микс и цена за семействата

Битовите консуматори остават на регулиран пазар до края на 2025 година, след това купуват от борсата като бизнеса

 

Ако след заплащане на енергийните сметки на човек остават месечно по-малко пари от линията на беднотия, семейството ще се смята за енергийно оскъдно.

Това плануват промени в Закона за енергетиката, оповестени за публично разискване. В момента линията на беднотия е 504 лв., а следващата година става 526 лева, тъй че втората сума е годна, тъй като измененията би трябвало да влязат в действие от 2024 година

В закона се показва още, че право на помощи ще имат хората, които

не могат да си позволят адекватно отопление,

изстудяване, осветление, енергия за

домакинските уреди

Според новите текстове домакинство са човек или хора, които живеят и са регистрирани в едно жилище или част от жилище, имат общ бюджет и разноски за ползване на сила и други потребности.

Уязвим консуматор пък е битов клиент, който е в сериозна взаимозависимост от електрическо съоръжение заради възраст или здравословно положение и получава помощи за отопление според Закона за общественото подкрепяне.

Определянето кое домакинство е енергийно оскъдно или е уязвимо, както и броят на тези, които имат право на помощ, ще става по условия и ред, избрани в разпоредба, призната от Министерския съвет по предложение на трима министри - на енергетиката, районното развиване и на труда и обществената политика.

Социалното министерство ще

поддържа информационна система за

 енергийно бедните домакинства

и за уязвимите клиенти. В него се вършат и други значими промени, които са за цялостна либерализация на пазара на ток. Това са дълго чаканите от Европейска комисия промени и са едно от изискванията за заплащане на втория транш пари по проекта за възобновяване.

Една от другите значими промени в закона е, че НЕК от 1 януари следващата година престава да бъде публичен снабдител. Това значи, че се отстраняват квотите електрическа енергия, която би трябвало да се обезпечава за крайните доставчици - “Електрохолд продажби ”, “ЕВН България Електроснабдяване ” и “Енерго-Про Продажби ”, а те да я продават на семействата по контролирани цени.

Така че няма да има и такава цена и на микса от електрическа енергия, която КЕВР дефинира и по която НЕК я продава на сдруженията.

Те би трябвало да я пазарят на свободния пазар - било то по дълготрайни контракти, от платформата “Ден напред ” на борсата, или откъдето намерят за добре. Тези сдружения ще би трябвало да вършат микса от електрически енергии, който ще доставят до контакта.

Промените запазват регулираната

цена за домакинствата,

която ще бъде определяна от Комисията за енергийно и водно контролиране до 31 декември 2025 година

Според новите текстове тя не може да бъде под себестойността на тока, който са купили крайните доставчици.

Регулираният ток може да е под себестойност, в случай че се постанова незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата, съгласно еврорегламент. Вторият случай е, когато е получена дерогация при оповестена от Европейска комисия рецесия на цените на електрическа сила на районно нива или в целия Европейски Съюз.

Разликата сред пазарната цена и контролираната ще се покрива от фонд “Сигурност на електроенергийната система ”. Това е моделът, по който се компенсира промишлеността сега. 

Вижданията на специалисти от Министерството на енергетиката са, че във фактурата за тока ще има действителната пазарна цена, а в обособена рубрика - тази, която клиентът ще заплати по контролираната, с цел да е ясно каква сума покрива фондът “Сигурност на електроенергийната система ”.

Според източници от енергото, в случай че се съблюдава правилото цената да не е под себестойността на купения ток, той ще нарастне. Например, в случай че на борсата е 165,97 лева, колкото е междинната за базов товар за юни, за битовите клиенти КЕВР е определила, че НЕК би трябвало да направи микс за 115,80 лева В същото време държавната компания купува същия този ток от централите за 226,98 лв., по която купува тока за контролирания пазар. Тоест има разлика от близо 111 лв., която се покрива от фонда за енергийна сигурност.

В микса влиза евтиният ток от АЕЦ “Козлодуй ”, който коства 63,48 лева, и на вецовете на НЕК, който за семействата е 83,87 лева В него обаче са скъпата електрическа енергия на трите централи в Маришкия басейн, на топлофикациите и дребните възобновими източници под 500 киловата. След плануванаъа в закона либерализация те ще продават тока си на борсата, а за разликата ще има обезщетения от фонда.

Не по-различно е ситуацията при търговете на платформата за двустранни контракти на борсата, на която от началото на месеца АЕЦ “Козлодуй ” продава ток сред 167,91 до 186,10 лева за мегаватчас. Така сега не се вижда от кое място може да пристигна на ниска цена ток и е разумно да има нарастване на цените за семействата. Единственият излаз е да се плануват обезщетения за крайните доставчици.

Според други специалисти обаче електроснабдителните компании ще би трябвало да вършат микса от ток за битовите консуматори, като купуват освен от платформата “Ден напред ”, а и по двустранни контракти, тъй че нямало съображение токът да нараства.

Освен това наложителните квоти за централите, и най-много за АЕЦ “Козлодуй ”, за семействата към този момент ще са освободени и ще отидат на борсата, което

било предпоставка токът на

свободния пазар да поевтинее

Според решението на КЕВР за ценовия интервал от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година за контролирания пазар са заделени 12 222 981 мегаватчаса електрическа енергия, при общо ползване в страната на 33 876 757 мвтч. След приемането на измененията в закона тези над 12 млн. мегаватчаса на година ще отидат на борсата.

С препоръчаните текстове се вкарват и нови играчи на пазара, което е условие на европейска инструкция.

Така да вземем за пример може да има цивилен енергийни сдружения, които да създават ток за лично прилагане, а в случай че се получи остатък, да го вкарат в мрежата. Основно обаче производството е за лични потребност.

Активни клиенти са тези, които имат конфигурирани възобновими източници. Те могат да продават силата си с контракти на съседи. Това обаче не би трябвало да е главната им активност.
Поне 60% от силата за бита би трябвало да е зелена
Предвижда се семействата да са нискоемисионни консуматори. Крайните доставчици са задължени 60% от електрическата енергия, която купуват, да е нискоемисионна. А съгласно формулировка в проектозакона нискоемисионни източници са вятърна, слънчева, геотермална, водноелектрическа и нуклеарна сила.

От 1 януари целият ток на АЕЦ “Козлодуй ” ще се търгува от централата на свободния пазар.

А по отношение на ВЕИ-та, които в пика на горещите дни стигат и до 1500 мегавата, и над 30% от общото произвеждане на електрическа енергия в страната, има опция за извършване на покупки на сила и от тях. Въпросът е с какво ще ги заместват във вечерните часове, евентуално с въглищен ток.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР