Това не е първата проверка, назначили сме квестор на един

...
Това не е първата проверка, назначили сме квестор на един
Коментари Харесай

Агайн: Назначили сме квестор на един застраховател и мерки за друг

Това не е първата инспекция, назначили сме квестор на един осигурител, назначила съм ограничения за различен. До момента, в който едно решение не е взето и не предстои на обявяване не може да се разяснява. Но във всеки случай, в който възникне проблем има способи за реакция. Това изясни някогашният заместник-председател на Комисията за финансов контрол и началник на ръководство " Застрахователен контрол " Ралица Агайн-Гури в отговор на въпрос дали има рисков втори осигурител в България с изключение на банкрутиралата " Олимпик ".

Могат да зародят още проблеми на застрахователния пазар, досега са решавани, добави към този момент някогашният зам.-председател на Комисията по финансов контрол (КФН). Тя беше запитана от две малките екрани по отношение на обява във в. " Труд ", в която се твърди, че депутати от Българска социалистическа партия споделили пред медията, че ще има втори осигурителен банкрут в България – на сдружение, чийто притежател от доста време живее в Швейцария.

Отговорите ми към момента са лимитирани, заради съществуването на професионална отговорност, добави тя, без да влиза допълнително конкретика по тематиката.

Казусът " Олимпик "

Пред Нова телевизия Агайн се оправда, че поради европейското законодателство КФН не е могла да направи повече по отношение на " Олимпик ". Тя беше категорично питана дали комисията не е станала подозрителна, че кипърската компания работи с клон единствено в България и главната активност в действителност е тук, в Кипър е минимална.

В отговор на въпрос дали застрахованите ще в " Олимпик " ще бъдат обезщетени Агайн отговори: " Да, ще получат компенсации изрично. "

Тя добави, че компенсацията що се отнася до зародили вреди при ПТП на МПС с " Гражданска отговорност " в " Олимпик " в последна сметка ще се заплати от Кипърския гаранционен фонд, само че в това време обслужването ще става от българския фонд. Той ще дефинира каква е вредата и ще заплаща, след това ще желае парите от Кипър.

По думите на Агайн огромната загуба е за хората с прекъсната лавица: " 197 хиляди полици, които бяха прекъснати на 17 август.. Загубата би била 9 млн. 350 хиляди лв.. Тези суми могат да бъдат възобновени от застрахователя, само че чак при процедурата по ликвидацията - след решението на кипърския съд, което ще е евентуално през септември. Първо би трябвало да се назначи кипърски ликвидатор, който да разпродаде активите, след това българските кредитори влизат в масата на несъстоятелността по нормалния ред. "

Агайн посочи, че в Гаранционния фонд има 135 млн. лв.. Има и заделени запаси при банкрут на застрахователи - 55 млн. лв..

" За мен беше значимо да напусна този пост, тъй че да се изяснят обстоятелствата и да мога да запазя персоналното си достолепие и професионалната си известност. Ситуацията ескалира и политически. Това е моят политически отговор на тази обстановка. ", добави още някогашният началник на ръководство " Застрахователен контрол " в изявление за bTV. Агайн е безапелационна, че комисията няма пропуски в работата си по отношение на този случай.

" Ясно е, че има хора, които пострадаха в тази обстановка... Правомощията на заместник-председателя не плануват по никакъв метод той самичък да върви при другите органи – при министъра на финансите, в това число и при премиера ", изясни още Агайн в отговор на изказванията на Владислав Горанов, че тя не е уведомила институциите за казуса с " Олимпик ".

По думите ѝ още на 10 май, когато пристигнало първото писмо (от кипърския регулатор), тя е докладвала КФН, с цел да бъдат подхванати нужните ограничения. Това включва възбрана на сключването на нови контракти, на нови полици, както и възбрана за предписание с активите на клона на " Олимпик " в България. " Тези решения още същия ден са изпратени на всички свързани институции. Включително е оповестено и в „ Държавен вестник “, изясни Агайн.

Относно това дали е имало дъмпингови цени от страна на " Олимпик ", за което приказва обществено министър председателят Бойко Борисов, Агайн разяснява, че от нея информация за това не е желана и тя не е предоставяла такава на премиера.

" Средната цена по тази застраховка за леките коли и товарните до 5 тона на " Олимпик " е по-висока от междинната за пазара през 2017 година до 11 ноември. След това се повишава междинната цена – 196, междинната цена на " Олимпик " в този клас е 207 лева Ако има някъде по-ниски цени, те са евентуално в избран сегмент ", изясни Агайн.

" Важна е междинната цена, тъй като единствено по този метод се следи дали наградата би била задоволителна или не да се покриват разноски ", добави още някогашният заместник-председател на КФН. Тя изрично акцентира, че комисията не може да отнеме лиценза на кипърското застрахователно сдружение. Тя може единствено да предприеме дейности във връзка с българския клон.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР