Това, което става днес е абсолютен прецедент, откакто съществува Народно

...
Това, което става днес е абсолютен прецедент, откакто съществува Народно
Коментари Харесай

Нинова към управляващите: Промените в Конституцията са юридическа неграмотност, политическа нищета, те разграждат държавността

„ Това, което става през днешния ден е безспорен казус, откогато съществува Народно заседание в България. Конституцията е променяна 5 пъти – 4 пъти в правосъдната ѝ част. Но през днешния ден е казус, тъй като се чуха близо 50 негативни мнения по този законопроект от всички професионални гилдии  - прокурори, следователи, учени, юристи, адвокати, конституционалисти, някогашни и сегашни. Близо 50 негативни и нито едно позитивно мнение. Няма подобен законопроект, обсъждан в българско Народно заседание, откогато то съществува “.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в изявлението си от парламентарната естрада през днешния ден по време на дебатите за промени в Конституцията, препоръчани от ръководещите.
„ Докладът по законопроекта е предварителна неоправдателна присъда, произнесена преди да е влезнал обвиненият. Той ви отряза главите – и на правосъдната промяна, и на създателите на текста. Нито една гилдия, нито една колегия не споделя добра дума за това, което сте сътворили “, сподели Корнелия Нинова.
Тя акцентира изненадата си, че ръководителят на отрасловата комисия Радомир Чолаков се е позовал в отчета си на концепцията „ аргумент дета “. „ Зад това френско фразеология стои една доста антична правна идея, означаваща отбрана и отстояване на националния интерес. Да се позовавате в този текст на отбрана на националния интерес е насмешка с интелигентността на българските жители и с тежестта на българското Народно заседание “, уточни Корнелия Нинова и съобщи изрично: „ Не отбрана, а посягане върху националния интерес съставлява допускането от вас народни представители, министри, президент да са хора с двойно поданство. Това не е отбрана на националния интерес, а отвод от народен суверенитет. “
Тя добави в причините си и откъс от професионално мнение: „ Ако погледнем в непосредствен проект, районен проект, ще се окаже, че членове на изброените централни органи на държавната власт, за които длъжности до този миг се изисква притежаването само на българско поданство, след приемането на това ваше предложение, ще могат да бъдат по едно и също време български жители и такива на Р. Сърбия, на Р. Северна Македония, Р. Гърция, Турция, Грузия,  Руската федерация и на Румъния. Това съставлява директна опасност за българската държавност, с този нормативен опит, който ще взриви и унищожи непосредствено и дефинитивно българския народен суверенитет “.
Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира: „ Никога няма да подкрепим висши държавни и политически постове да се заемат от хора с двойно поданство. Защото това значи, че българските ръководители и държавници ще служат на двойни ползи. Това значи, че хора, които са се клели в конституциите на две страни ще би трябвало да съчетават ползите на две страни – както на такива от Европейски Съюз, по този начин и отвън него “. По думите ѝ това нито е европейско, нито е национално отговорно.
„ Никой не загатва, евентуално от позор или тъй като ще го оттеглите, че по аргумент дета, т.е. в отбрана на националния интерес, сменяте националния празник “, уточни още Нинова. По думите ѝ, текстът стои в Конституцията, която ръководещите оферират. „ Защо мълчите? Един от вносителите най-малко да излезе и да каже, че сред първо и второ четене ще го отдръпна. Такива подсказки се чуха от Борисов – къде е, да пристигна и да каже - националният празник няма да се пипа. Излезте и го кажете, че ще го оттеглите. Защото това също е посягане върху народен суверенитет “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
На второ място водачът на Българска социалистическа партия засегна предлагането за промени, свързани със служебния кабинет: „ Тръгнахте с огромната кошница да ограничите пълномощията на служебното държавно управление, водени от справедливи аргументи - служебните държавни управления на президента Радев минаха всевъзможни граници и това, че този въпрос не е организиран в Конституцията, е празнина. Но тръгнахте с огромната кошница и приключвате с празни ръце. Предлагате единствено служебният министър-председател да бъде избиран сред Българска народна банка, Конституционен съд и ръководител на Народно събрание. Но работата на един длъжностен кабинет не зависи от това кой е министър-председателят – тя зависи от неговите пълномощия. А вие там не вършиме нищо. Значи, даже и подобен министър-председател, определен всред тримата огромни, има пълномощията да подписва дълготрайни контракти за 30 години напред, като да вземем за пример да купи нови F-16, както направи Радев, има пълномощия да уволни 7 хиляди административни държавни чиновници и още “, съобщи Корнелия Нинова.
Тя бе безапелационна, че това не е решение. „ Истинското решение е в Конституцията да бъде записано, че пълномощията на служебния кабинет се дефинират със специфичен закон за служебния кабинет. И тогава да седнем и да обсъдим – до каква степен може служебният кабинет и от кое място нататък да бъде стеснен. Сега какво вършиме – определяте какъв да е министър-председател всред трима и какво от това? Това не е промяна в основите  на държавността. Това е реплика “, безапелационна бе тя.
В изявлението си всъщност за правосъдната промяна тя акцентира: „ Две трети от експертите и от хората, които ще засегне тази промяна ви споделят, че тя не е работа на това Народно заседание. Че се изисква Велико Народно заседание. С какви искания на велики адвокати тръгвате, че вършиме промени в Конституцията, че задачите правова страна и обективен развой, а тръгвате с нарушение на Конституцията? Кого лъжете? Конституционна промяна на думи, а всъщност – безспорна юридическа безнаказаност, която ще вкара и правосъдната система, и структурата на държавните институции в спомагателен безпорядък. “
„ Досега правихте правосъдна промяна – какъв ѝ е резултатът? Кюлчетата и „ Барселонагейт ” на Бойко Борисов са закрити, а през вчерашния ден и делото на Кирил Петков за двойното поданство е прекъснато. Вие си постигнахте задачата – пералнята работи няколко месеца. Изобщо това с двойното поданство го махнете от конституционните промени, тъй като, в случай че задачата е да се изпере Кирил Петков, той към този момент е препран “, добави Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия още веднъж се обърна към ръководещите с думите: „ Първо, тръгвате с провал, тъй като оферирате неща, които са работа на Велико Народно заседание и ще бъдат оповестени за противоконституционни. Второ, представящите предлагането обърнаха извънредно внимание на мониторинга, на листата „ Магнитски ”, на външните фактори и не толкоз на вътрешния ни проблем. Пак ли ще обслужвате външните фактори и ще действате под външен напън? Кое от тези оферти - едно ми кажете, прави процесът по-бърз, по-справедлив, подсигурява, че богатите, околните до властта и обръчите от компании ще получат правдивост? Кое взема решение тематиката правдивост в българското правораздаване и стига до всеки български жител? Кое? Нито едно. Тези оферти съставляват следващия опит да се овладее правосъдната система, а не да се вземат решение нейните проблеми “.
Тя цитира Христо Иванов, съгласно който с измененията се търси консенсус и че ще се чуят всички рационални оферти. „ Искам да ви запитвам - какъв консенсус ще намерите с прокуратурата, която споделя следното за предлагането за децентрализацията ѝ и разхвърлянето ѝ на 28 прокуратури: „ Демонтирането и разграждането, което оферирате, ще е в тежък ущърб освен на правосъдната система, само че и на обществото като цяло. Прокурорите сме с наяве неразбиране и виждаме, че всички промени, които се вършат, единствено ускоряват формализма в наказателния развой. ”
На второ място, водачът на Българска социалистическа партия цитира и казаното от Христо Иванов за понижаване на формализма. „ Ама вие го увеличавате, по думите на тези, които схващат от тази работа и за които сякаш го вършиме. Следващо от прокурорите: „ Неминуемо ще се появят случаи на локален феодализъм. ” Това, нали, знаете какво значи – 28 гнезда на корупция и увеличение на източниците на корупция, вместо намаляването им “, обърна се към ръководещите Нинова и продължи с въпросите: „ Как ще постигнете консенсус, примерно, с учени конституционалисти, изтъквам: „ Предложените промени в Конституцията не са от компетенциите на това Народно заседание, а са на Велико Народно заседание. ” Ами вие ще ги приемете и по-късно ще каните тези хора да дискутират нещо, което не е от размера на работа на това Народно заседание “.
Лидерът на социалистите продължи с оценките на професионалните гилдии: „ Много ми хареса едно изявление на господин Славов: „ Влакът не отминава, а идва против нас с тази промяна. ” Още една професионална оценка за това, което вършиме в  правосъдната система. Камарата на следователите: „ Не сме съгласни да има два обособени съвета на съдии и на прокурори. ” Съюзът на съдиите – против измененията в Инспектората. Инспекторатът – против измененията в самия Инспекторат и така нататък 41 страници отчет – неоправдателна присъда на тази конституционна промяна “.
В умозаключение Корнелия Нинова се обърна към ръководещите: „ Конституция е латинска дума и значи основавам, учредявам. Конституциите по света са учредителните актове на страната и са основанието за публичен контракт – сред ръководещи и ръководени. С това, което оферирате, вие не учредявате, вие разграждате. Това, което оферирате няма детайл на публичен контракт, тъй като нито една колегия, нито една професионална или гражданска конструкция не го поддържа. Тогава за какво се гаврите с думата конституция с тази юридическа неначетеност и политическа мизерия, която води до разграждане на държавността? “
„ Нито един глас от „ Българска социалистическа партия за България ” за това, което оферирате “, съобщи в умозаключение Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР