Топлинен удар грози кучетата през най-горещите летни дни. За това

...
Топлинен удар грози кучетата през най-горещите летни дни. За това
Коментари Харесай

Топлинен удар грози кучетата: Как да ги защитим?

Топлинен удар грози кучетата през най-горещите летни дни. За това алармират ветеринарни лекари, като предизвестяват, че най-застрашени са животните на улицата и тези, които биват държани дълго в колите на стопаните си.

Сред породите, уязвими към топлинен удар, са тези с дълъг косъм – Санбернар, Хъски, Аляски маламут, Голдън ретривър, Чау чау. Палета от породите Мопс и Булдог също се оказват чести жертви на топлинен удар.

Всеки тип животни, които са изложени на слънчева светлина за дълги интервали, са склонни към топлинен удар. Постоянното задъхване, притъпяване и заспалост са признаци на топлинен удар. Породите, отглеждани на открито, са по-податливи на удар, изключително тези с черна четина.

Затова на всяко куче би трябвало да се обезпечава прясна вода в задоволително количество всеки ден и сенчето място, където да се скрие от слънцето. Оставените на слънце животни също могат да получат жестоки кожни изгаряния, сходно на хората, предизвестяват ветеринарни експерти.

Дръжте през лятото домашния си любим колкото е допустимо повече на закрито и го подстригвайте постоянно. Пръскането на кучетата с вода понякога би ги охладило и предпазило от топлинен удар. В никакъв случай не оставяйте кучето си в кола за повече от няколко минути. В горещите дни мощното слънце по този начин нагрява колата, че някои животни издъхват при нескончаем престой във возилото, допълват още ветеринарите.

Докато домашните кучета нормално имат някой, който да се грижи за тях, бездомните са изцяло подвластни от добротата на всеки чужд. Любителите на животни напомнят, че в горещите дни панички с прясна вода могат да спасят живота на улично куче или коте в неволя. Уличните животните оставят уязвими на метеорологичните условия освен през студените зимни дни, само че и когато на открито е доста горещо.

 Кучетата през лятото имат потребност от повече вода и сянка

Не единствено кучетата с дебела и гъста четина, са застрашени от изгаряне през лятото. Същото може да се случи и с по-деликатни екзотични породи като Китайско качулато куче, Чихуахуа, Амеркански гол териер, Пинчер, Мексиканско куче без четина, Шар пей, Абисински песъчлив териер, Бултериер и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР