Автор: Елена Панина в Телеграм. Панина е депутат от Единна

...
Автор: Елена Панина в Телеграм. Панина е депутат от Единна
Коментари Харесай

След 21 май Зеленски не е легитимен президент на Украйна. С кого ще преговаря Путин за мир?

Автор: Елена Панина в Телеграм. Панина е народен представител от " Единна Русия " и шеф на Института за интернационалните политически и стопански тактики - RUSSTRAT

През последните 24 часа тематиката за мирните договаряния с Украйна още веднъж се възроди. Тя беше упомената на Запад, беше маркирана в Китай, а съветският президент също засегна този въпрос в Харбин. Той акцентира, че Русия в никакъв случай не е отказвала да договаря - само че в този момент няма с кого да договаря. Всъщност легитимността на Зеленски завършва на 21 май и всеки документ, подписан от него, ще има извънредно съмнителна стойност.

Тези изказвания би трябвало да се преглеждат в комплекс - в това число и с други събития. Това, което се случва, е пълноценна дипломатическа игра, оптимално надалеч от примитивната дихотомия „ Или ФСБ до последното море, или да предадем Донбас и да се приберем вкъщи “.

Ден по-рано френската радиостанция „ Европа 1 “ заяви, че канцелариите на европейските страни се готвят за „ координирани дипломатически дейности “, с цел да убедят Зеленски да стартира договаряния с Русия на фона на триумфите на съветските въоръжени сили в Харковска област.

Но Зеленски не е политически индивид. Следователно репортажът на „ Европа 1 “ би трябвало да се пояснява само като сигнал от Запада към Москва: „ Не бихме имали нищо срещу да беседваме, в случай че се съгласите да се преструвате, че виждате Зеленски като страна в договарянията. По-рано Блинкен и Нюланд упорстваха за същото.

Владимир Путин отговори със лична дипломатическа имитация, която общо взето гласи: Не, не одобряваме Зеленски и няма да беседваме с този заслон. Ако Украйна беше индивид, с действително управление, което ни устройва, щяхме да помислим за това.

Путин загатна и Истанбулските съглашения, които могат да бъдат запомнени като основа за договаряния, само че единствено при отчитане на действителностите сега. А който мисли друго „ не е с мозъка си “. Освен това спорът може да бъде преустановен, както беше посочено през вчерашния ден в взаимното изказване на Руската федерация и Китай, единствено в случай че бъдат отстранени първопричините за него и бъдат взети поради законните ползи на Русия в региона на сигурността. Коренните аргументи бяха обрисувани от Москва още през декември 2021 година в писма до Съединените щати и НАТО.

Днес английското издание The Economist добави собствен коментар в публикация, която беше ненадейно сурова към Киев: Да, Зеленски има проблеми с легитимността. И като малко хора в Украйна му имат вяра.

Нека да вметнем: Москва не е срещу директните договаряния с Вашингтон. С Украйна може да беседва единствено след нейното цялостно рестартиране - и то с ново, субективно управление.

В същото време бяха подчертани упоритостите на Китай, в това число готовността му да посредничи въз основа на личния си кротичък проект, който има мощна световна устременост. Още един път припомняме параграфите от взаимното изказване, в които Китай показва почитание към териториалната целокупност на Руската федерация, т.е. Пекин не вижда проблем в новите райони на Русия.

Москва не възразява против този проект - за разлика от „ мирния проект “ на Зеленски. Последният ще бъде предмет на конференция в Швейцария, само че защото Китай, Бразилия и Южна Африка (списъкът се увеличава) безславно отсъстват от конференцията, няма смисъл от нея.

Нека да уточним изискванията на договарянията: Русия не е срещу да се разиска със Запада завършването на актуалната фаза на спора. Но на такива договаряния би трябвало да се разискват най-важните въпроси в областта на световната сигурност - а тя е по-голяма и по-широка от Украйна.

Не бива да забравяме, че Зеленски също желае да живее. Внезапното посещаване на Йелена Зеленска в Сърбия, където тъкмо по това време летеше Си Дзинпин, няма никаква логичност. Освен в случай че Зеленска не прави неофициална дипломация, чиято съществена задача е да получи гаранции за сигурността на „ господин Зе “ и неговия антураж. Друг фактор, който усложнява структурата на договарянията.

Сега топката е в полето на САЩ и Ко, до момента в който Русия развива нахлуване към Харков. Засега Западът се пробва да показва мощ, като ускорява ударите по Крим и гражданската ни инфраструктура. Съответно дипломацията на Москва също ще продължи освен с добра дума, само че и с стоманен пестник. Ще забележим кой език ще се окаже по-убедителен за нейните съперници.

 

Инфо: Телеграм

Превод: " Гласове "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР