Токсичната връзка е тази, която се характеризира с липса на

...
Токсичната връзка е тази, която се характеризира с липса на
Коментари Харесай

3 причини, поради които хората преследват „токсичните“ връзки

Токсичната връзка е тази, която се характеризира с липса на доверие, почитание и здравословна връзка. Тези взаимоотношения могат да навредят на нашето психическо и физическо здраве и все пак някои хора се оказват неведнъж привлечени от токсични сътрудници.

Ако това сте вие, може би е време да извършите крачка обратно и да проучите за какво този модел съществува в живота ви. Това е първата стъпка в спирането на цикъла, който може да ви води по уединен и саморазрушителен път.


Ето три аргументи, заради които може да бъдете привлечени понякога към хора, които не са най-добрите за вас.

Любовта ви патологична ли е?

Желанието за обич е заложено във всяко човешко създание. Това е основата, върху която процъфтяват здравите сантиментални връзки. Но някои хора може да имат обсесивна и патологична потребност от обич, която може да аргументи проблеми в метода, по който се отнасят към сантименталните си сътрудници и срещите като цяло. Скорошно изследване откри, че патологичната обич, при която човек предлага повтарящи се и натрапчиви грижи и внимание на различен, е обвързвана с импулсивността.Тъй като такива хора се усещат пълноценни единствено когато имат някого, който да обичат и да бъдат обичани, те постоянно импулсивно стартират сантиментални връзки, без да обмислят дали са съвместими с колегата си. Според изследването тези хора също са по-склонни да останат (вместо да прекратят) нездравословна връзка, макар че знаят, че не са щастливи.

Вашият жанр на обвързаност ли е отговорен?

Проучване, оповестено в Journal of Social and Personal Relationships, откри, че в случай че сте били очевидци на постоянно каране на родителите си, когато сте били дете, това може да повлияе на отношението ви към сантименталните връзки като възрастен. Проучването разкри, че децата, които са израснали в домове, изпълнени с спорове, са развили това, което психолозите назовават ​​ „ несигурни стилове на обвързаност “ . Тези типове стилове на обвързаност могат да затруднят хората да се свързват с другите по смислени и удовлетворяващи способи.

Двата несигурни стила на обвързаност, които изследването свързва с кавгите сред родителите, са:
Стил на тревожна обвързаност, при който непрекъснато се страхувате да не бъдете оставени или изоставени, и Избягващ жанр на обвързаност, при който потискате същинските си страсти от боязън да не изглеждате слаби или да изразите накърнимост.
Тези неоптимални стилове на обвързаност могат да улеснят някой да се забърка с човек, който има токсични черти. Например, в случай че имате обезпокоителен жанр на обвързаност, можете да объркате контролиращото държание на колегата с това, че той е „ грижлив “. Дори откакто разберете, че има проблем, може да не сте в положение да се изправите против него, тъй като се страхувате да не бъдете изоставени.

Имате ли гранични склонности?

Ако историята на връзката ви е извънредно токсична, може да се наложи да се опитате да се погледнете в профил. Хората с гранично разстройство на личността са склонни да вземат участие в нестабилни и рисковани сантиментални занимания. Ако имате такова разстройство, вашите взаимоотношения може да се редуват сред две етапи:
Идеализация, по време на която смятате, че вашият сътрудник е „ напълно съвършен “ и Девалвация, по време на която мислите, че вашият сътрудник е „ изцяло посредствен “. 
Това се назовава делене. Това е неволен предпазен механизъм, който оказва помощ на хората да защитят своето отношение „ всичко или нищо “ към всичко. Проучване, оповестено в Personality and Individual Differences, откри, че юноши, които оповестяват, че се усещат отвратени от себе си, са изложени на риск от развиване на гранично разстройство на личността по-късно в живота си. Други фактори в юношеството, които са свързани с развиването му включват:  висока импулсивност, неконтролиран яд, недоверчивост към претекстовете на другите и прочувствена неустойчивост.

Някои от най-честите признаци на граничното разстройство на личността са изброени по-долу. Но не забравяйте да не поставяте самодиагностика на комплицираните психологични болести, а да се обърнете към здравно лице.
Чувство на изоставеност и свръхреактивност към отменяне Чувство на празнина Негативна визия за себе си, постоянно с остра самооценка Емоционална неустойчивост Импулсивност Рисково държание, в това число самонараняване
Токсичните модели във вашия сантиментален живот могат да бъдат разочароващи и мъчителни, само че има вяра. Когато осъзнаете моделите във вашите взаимоотношения, изградите самочувствие и потърсите помощ, когато е належащо, можете да се освободите от цикъла на токсичността и да създадете трайна обич, която е здрава и удовлетворяваща.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР