Казват, че котките имат девет живота.Но сега собствениците могат да

...
Казват, че котките имат девет живота.Но сега собствениците могат да
Коментари Харесай

Таблица изчислява колко дълго ще живее вашата котка

Казват, че котките имат девет живота.

Но в този момент притежателите могат да схванат какъв брой тъкмо още ще живее домашният им любимец.

За първи път откриватели са изготвили " таблици на живота " за котките в Обединеното кралство, които могат да оценят оставащата дълготрайност на живота на другите породи.

За тази цел екип от Кралския ветеринарен лицей (RVC) в Лондон дружно с откриватели от Националния университет Чунг Хсинг в Тайван проучва записи от 7 396 котки в Обединеното кралство, умряли сред януари 2019 година и март 2021 година

How long will your cat live? Eerie charts predict the life expectancy of popular breeds - and it's bad news for Sphynx owners
— Daily Mail Online (@MailOnline)
След това резултатите са разрушени по породи и пол и са показани в таблици за продължителността на живота.

Анализът сподели, че общата междинна дълготрайност на живота на котките  в Обединеното кралство, считано от момента на раждането им, е 11,7 години.

Изследователите откриват също, че женските котки се чака да живеят с 1,33 години по-дълго от мъжките.

Най-голяма дълготрайност на живота имат породата бирман - 14,4 години, следвани от кръстоските - 11,9 години, и сиамките - 11,7 години.

В същото време котките от породата сфинкс са имали най-кратка дълготрайност на живота - единствено 6,8 години.

Авторите на проучването прецизират, че домашните късокосмести котки - най-популярната порода в Обединеното кралство - са били класифицирани като " кръстосани " за задачите на изследването и затова имат дълготрайност на живота от съвсем 12 години.

Екипът споделя, че тази информация за оставащия предстоящ живот може да се употребява за котки на всякаква възраст и може да помогне да вземем за пример на бъдещите притежатели и центровете за наново настаняване на котки да плануват какъв брой дълго може да живее дадена котка.

Те също по този начин обявиха, че техните открития съставляват " огромна стъпка напред " в разбирането на продължителността на живота на домашните котки и могат да оказват помощ на притежателите и ветеринарните лекари при вземането на решения за лекуване.

Wondering how long your cat will live? The lifespan of cats has a lot to do with their environment and genetics. Here’s how you can help them live their best and longest life.
— Discover Magazine (@DiscoverMag)
" Разработването на таблици за живота на котките в Обединеното кралство съставлява значим стадий в разбирането на живота на котките " , съобщи Д-р Кенди Тенг, водещ създател на изследването.

Знаейки предстоящата дълготрайност на живота на своите котки, ние освен покачваме осведомеността, само че и оказваме помощ на притежателите да вземат " позитивни " решения за своите котки.

" Още от началото на човешката цивилизация предсказването на бъдещето е едно от най-големите ни увлечения " , заяви Д-р Дан О'Нийл, доцент по епидемиология на животните компаньони в RVC и съавтор на изследването.

Тези нови таблици за продължителността на живота най-сетне дават опция на притежателите на котки да създадат тъкмо това и да плануват бъдещата дълготрайност на живота на своите котки въз основа на нови научни способи и силата на огромните данни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР