Тихата и изолирана работна среда е мечта за много от

...
Тихата и изолирана работна среда е мечта за много от
Коментари Харесай

Новият офис: звукоизолирана капсула?


Тихата и изолирана работна среда е фантазия за доста от служителите 
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията на ковид докара до коренно преосмисляне на работните места. Една идея внезапно набра скорост: офисът на новото време може да бъде на всички места – от кафенета до метростанции и други публични пространства – във формата на звукоизолирана кабина.

През пролетта на 2017 година 43-годишният Ендрус Арге е заставен да вземе отмора от компанията за офис-мебели, която е основал съвсем две десетилетия по-рано, заради болест. Стоейки затворен в дома си, Ардж стартира да обмисля хрумвания за възстановяване на обичайна офис-среда.

Винаги е забелязвал неналичието на еластичност, типична за офис-помещенията, изключително що се отнася до местата за срещи: едни статични зали, в които хората влизат като в буркан, само че по график. По-добрата опция, мисли си Ардж, би било да има модулни, звукоизолирани „ капсули “ за срещи, които да могат да се намират на всички места в офиса с отворен проект и да обезпечават онази закътаност и усамотение, което е нужно за централизация на работещите.

Тази концепция в последна сметка се трансформира в Silen Space. „ Няколко дни по-късно, след очертаване на концепцията, влязох в офиса, споделих с с нашия екип, а те в допълнение форсираха концепцията “, споделя Ардж пред.

След една година на проучвания и разработки първата кабина Silen се появява на пазара. През есента на 2018 година кабините бързо биват видяни на интернационалните панаири – на един от първите, на които участва компанията, към екипа се обръща компания, която в последна сметка става дистрибутор на Silen в Съединените щати.

Стара идея

Концепцията за звукоизолираните работни кабини обаче не е нова. Идеята се върти в публичното пространство от години. Основното „ гориво “, което подклажда тази концепция, са несгодите на обичайния офис с отворен проект. В тях са наблъскани доста хора, бюро до бюро, шумно е, непрекъснато сътрудници щъкат напред-назад. Постоянното „ жужене “ на офиса с отворен проект е натоварващо, изморително и всекидневно води до спад в концентрацията.
още по тематиката
Различни изследвания в последните години демонстрират, че от ден на ден работещи хора бягат от работодателите, които залагат на отворения проект, а работещите на високо-отговорни позиции, които изискват доста точност и вглъбеност, искрено споделят, че не могат да работят в шумните пространства с отворен проект.

В резултат на това не са една и две дизайнерските компании, които оферират на пазара свои концепции за акустични кабини за работа. Някои се популяризират като предопределени за работни срещи. Други са за уединена работа или за осъществяване на значими телеконферентни диалози.

Едно търсене в интернет на понятието „ акустична кабина “ демонстрира какъв брой многочислени са в действителност разработките на звукоизолирани капсули за уединена офисна работа.

Ефектите на Ковид-ерата

Въпреки, че се създават от доста години, акустичните кабини към момента не са постоянно срещани. Ковид-пандемията обаче тласна напред и вдъхна нов живот на концепцията. Новата работна конюнктура разсъни интереса към звукоизолираните кабини като гъвкаво и практично решение за уединена работа.

Представата за хибридното работно място е директно обвързвана с концепцията за кабините, които биха разрешили на хората да работят отвред. Служителите биха могли да стартират да употребяват дребните пространства за срещи и работа, без значение къде се намират: в кафенета, заведения за хранене, търговски центрове и други публични пространства.

Обичайно всяка капсула има система за циркулация на въздуха и климатизация, набор от електрически контакти, някаква опция за интернет съгласуваност, осветяване – в идеалния случай светодиодно, което е добре и за зрението, и за сметката. Някои кабини са направени с такова стъкло, че намиращите се вътре хора виждат всичко на открито, само че те самите не са забележими за външния свят.

Модулите могат да са с разнообразни размери, да вземем за пример за двама или за четирима души, с пространство за маса или без, да бъдат прикачвани един към различен или разделяни.

Но най-важна е тишината. Основното преимущество на акустичните кабини е обезпечаването на беззвучна среда, в която „ муха да бръмне – ще се чуе “, даже да се намират измежду оживени отворени пространства. При някои дизайни разликата по отношение на външния свят се мери в над 40 децибела.

„ Хората през днешния ден са по-мобилни от всеки път и биха желали да имат приятна среда за фокусирана работа, където и да се намират сега, в който им е належащо концентриране “, обобщава Арге.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР