Вашингтон е изготвил план за спешно финансиране на Украйна преди

...
Вашингтон е изготвил план за спешно финансиране на Украйна преди
Коментари Харесай

САЩ имат план за помощ за Украйна, ако Тръмп се завърне

Вашингтон е изготвил проект за незабавно финансиране на Украйна преди вероятно завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след изборите в Съединени американски щати тази есен, написа DW с позоваване на Financial Times. Какво планува този проект?

Съюзниците на Вашингтон от Г-7 са склонни да подкрепятплана наСАЩза незабавно разпределяне на десетки милиарди долари заУкрайнапреди вероятно завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, отбелязвапише в своята обява Financial Times.

За какво точностава дума?

Съгласно проекта, който ще бъде разискван на срещата на върха през юни, Киев ще получи предплатено пари от заем, който ще вземат страните от Г-7. Кредитът ще бъде гарантиран с бъдещите облаги отруски активи за към 350 милиарда $, които бяха замразениот Запада в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Част от членовете на Г-7 не са били склонни да одобрят проекта, само че след дипломатически напън от страна на Съединени американски щати те са трансформирали позицията си, твърди изданието, като се базира на осем свои, неназовани източника. Очевидно Вашингтон се пробва да бъде реализирано съглашение на срещата на върха на водачите на Г-7 идващия месец, написа Financial Times.

Целта е още това лятона Украйна да бъдат отпуснати към 50 милиарда $, които ще бъдат генерирани от този проект, са съобщили на изданието американски представители. Финансирането ще бъде предоставено в основен за Киев миг -когато страната се пробва да удържи отбранителните си линии на фона на възобновената съветска атака след забавянето на доставките на западна военна помощ.

По-резервирано настроените членове на Г-7 поддържаха проекта като метод да се обезпечи дълготрайно финансиране за Киев, в случай че Джо Байдън загуби президентските избори по-късно тази година и държавен глава на Съединени американски щати стане отновоТръмп, който се опълчва на американската помощ за Украйна. Всичко би трябвало да се реализира " преди ноември, тъй че даже Тръмп да завоюва изборите, парите към този момент ще бъдат предоставени на Киев ", е представен да споделя един от участниците в разискванията.

Представители на Италия, която е ротационен ръководител на Г-7, са удостоверили, че потреблението на замразени съветски активи за обезпечаване на дълготрайно финансиране за Украйна ще бъде една от тематиките на срещата на върха идния месец. Следващата седмица въпросът ще бъде разискван от министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-7, които ще излязат с рекомендация към водачите за срещата им през юни.

Съединени американски щати желаят да включат в взаимното изказване от срещата в Италия текст, в който се загатва потреблението на приходите от съветските държавни активи. Вашингтон към този момент си е обезпечил поддръжката на Канада и Обединеното кралство за проекта, са удостоверили западни представители, написа Financial Times.

Франция, Германия, Италия и Япония се опълчиха на още по-смелите проекти на Съединени американски щати, да вземем за пример за изземването на базови активи на Русия, опасявайки се, че това може да сътвори казус за изземване на държавна благосъстоятелност и да провокира безпорядък на финансовите пазари. Според публични представители през последните седмици те са смекчили малко позицията си и към този момент са по-отворени към концепцията за потребление на ливъридж за генериране на заеми за Украйна, четем още в обявата.

Някои елементи занапред ще се договарят, в това число кой ще емитира дълга - Съединени американски щати или всички страни от Г-7 посредством особено сдружение, кой ще го подсигурява и по какъв начин ще се разпределят рисковете при положение, че облаги не бъдат осъществени.

Може да има непреодолими компликации

Както напомня Financial Times, по-рано този месец страните от Европейски Съюз се споразумяха да употребяват част от облагите от замразените съветски активи за взаимно закупуване на оръжия за Украйна. Съгласно този проект белгийският централен депозитар за скъпи бумаги Euroclear, където са блокирани множеството от засегнатите от глобите съветски държавни активи, ще изплати първия транш от облагите още през юли.

Според чиновници в Брюксел проектът на Г-7 може да се натъкне на непреодолими компликации. Има се поради това, че потреблението на облагите от активи се нуждае от ново единомислещо решение на ниво Европейски Съюз, а страни като Унгария могат да забавят осъществяването или да го блокират.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР