Тези 846 км. магистрали не са магистрали и всеки, който

...
Тези 846 км. магистрали не са магистрали и всеки, който
Коментари Харесай

Пак колите плащат разбиването на пътища от ТИР-ове, а 1/2 от магистралите ни не са магистрали

" Тези 846 км. автомагистрали не са автомагистрали и всеки, който ги именува и поставя пътния знак, че това е автомагистрала, носи отговорността за жертвите. Но не може да бъде автомагистрала, на която повече от 350 км по износващия пласт на асфалта сме установили деформации ", сподели Богдан Милчев от Институт по пътна сигурност след показване на отчет за у нас. Според пътните специалисти във връзка с сигурността по пътищата в страната институциите проявят систематична безнаказаност.

Инспекцията обгръща интервала до 15 декември предходната година.

Установени са голям брой нарушавания на пътната сигурност - изчезнали мантинели, изчезнала маркировка, погрешно сложени знаци, както и неработеща отводнителна система, която е причина за аквапланинг.

Незабавно би трябвало да се обезопасят над 350 км автомагистрали заради висок риск от настъпване на тежки произшествия, безапелационни бяха от Института по пътна сигурност.

Вместо да предприеме ограничения, служебното държавно управление - тъкмо в противен случай, реши да не подвига тол-таксите за разбиващите пътищата ни ТИР-ове с 50%, както сякаш бе решено да стане от 1 януари. Евентуално това ще стане от 1 юли. Така България ще изгуби стотици милиони евро от интернационалния трафик на ТИР-ове, които безусловно ще налеем на по-богатите Турция и Гърция, а няма да вземе и стотици милиони лв. от българските превозвачи - всичките от обръчите компании на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Те заплащат много пъти по-големи такси във всички останали страни, вклъчително прилежащите ни. Но у нас не щат. В братска Сърбия да вземем за пример са 5 ПЪТИ (500%) по-високи, само че никой наш транспортьор не е протестирал, та и дума не е обелил по въпроса, нито пък някой го е питал или би го слушал. Просто си заплаща и толкоз. Затова и там автомагистралите са по-добри, дори строените от същите български компании, които вършат нашите.

При нас се получава парадоксът, съгласно който притежателите на коли заплащат ТИР-овете да могат да разрушават пътищата ни. През предходната година съотношението е 268 млн.лв., пристигнали от винетките на колите и 243 млн.лв. - от тол-такси на рейсове и камиони. Тази година с 10-процентното понижение на цените на първите и предстоящото 50% повдигане на вторите съотношението най-сетне трябваше да бъде заслужено: 80% да платят ТИР-овете и рейсовете, а единствено 20% - жителите и компаниите с коли. Тази вярна крачка, наложена като решение от вицепремиера и районен министър в постоянното държавно управление Гроздан Караджов, Има Такъв Народ, обаче беше спряна в последния миг и то при осведомително затъмнение до последния миг от служебния министър. Не е ясно дали и от 1 юли справедливостта ще може да спечелва.

Без да се събира задоволително количество пътни такси, няма по какъв начин да се ремонтират наличните пътища. Оттам се заплашват напълно действително човешки животи и всяка година хиляди хора са убивани и осакатявани поради безотговорността и връзките на властта със съмнителния и в огромна степен сив превозвачески бизнес.

Преди седмица служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков сподели по Нова, че увеличението на тол таксите в този миг значи да бъде осъдено цялото общество с по-висока инфлация. Той въпреки всичко се съгласи, че не трябва жителите с леките си коли да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Сами намерете логиката, в случай че съумеете, само че сега стигането от Бургас до София по автомагистрала коства стотинки на един ТИР или рейс. Колко тъкмо би се отразило " инфлационно ", в случай че от 7 лева, тол-таксата щеше стане 10,50 стотинки, разграничено на 50 - 60 пасажери, които се транспортират. Това щеше вдигне цената с 21 стотинки или 17,5 стотинки на пасажер. Страшна инфлация при 30 лева цена на билета!

За ТИР, претрупан с хиляди кисели млека да вземем за пример цената е 80 лева, би се вдигнала на 120 лева

Между градовете - отвън автомагистрали - цените са по 1 стотинка на километър. Т.е.  примерно Пловдив - Пазарджик е 30 стотинки, или повдигане с 0,75 стотинки на пасажер.

В същото време от налозите на водачите на коли, с изключение на от пътните им такси, се заплащат непостъпилите предстоящи доходи от системата, които са най-малко 40% върху събраните.

Твърдящите, че не печелят и са на загуба превозвачи, които очевидно не заплащат налози освен това състояние, в това време влагат крепко в презастрояване на южното ни Черноморие с неизвестно какви пари.

Така че по-добре да не ни се изяснява, че се прави нещо поради нас.

Напомняме, че сегашният министър Шишков нашумя покрай  загиването на младеж на кръстовището при Центъра по Хигиена, тъй като като основен проектант на Район Триадица, до момента в който го управляваше ГЕРБ, беше дал единодушие или не беше премахнал заради безучастие противозаконни търговски обекти, ток от които - прекаран незнайно по какъв начин, само че във всеки случай още веднъж нелегално от ЧЕЗ, удари и остави на място момчето.

Пламен Валентинов
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР