Tестването за пробиви е нещо повече от експеримент в стил

...
Tестването за пробиви е нещо повече от експеримент в стил
Коментари Харесай

Как да избегнем 7 от най-честите грешки при пентестинг


Tестването за пробиви е освен това от опит в жанр „ я да забележим дали могат да ни хакнат “ (снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на световния пентестинг пазар възлиза на 1,679 милиарда щатски $ за 2022 година Според прогнозите на анализаторите, той ще продължи да пораства приблизително с по 21,4% годишно и по този начин ще доближи размер от 6,525 милиарда щ. д. към 2029 година, по данни на взаимен отчет на Synopsys, Acunetix, Checkmarx и Qualys.

Експертите по ИТ сигурност предлагат тестванията за навлизане да се вършат в дадена организация най-малко един път годишно, както и всеки път, когато са налице обилни промени в софтуерната среда и инфраструктура на организацията.

Чрез осъществяване на проби за навлизане организациите могат самодейно да разпознават и отстраняват уязвимостите, преди те да бъдат употребявани от злонамерени лица. Това оказва помощ да се удостовери успеваемостта на стратегиите и ограниченията за сигурност, да се обезпечи сходство с регулаторните условия, да се подобрят опциите за реагиране при произшествия и да се увеличи цялостната информираност за сигурността в границите на организацията.
още по темата
Тестването за навлизане е от жизненоважно значение в цялостна тактика за киберсигурност. То разрешава на организациите да укрепят отбраната си и да защитят своите сериозни активи.

Все отново, съгласно експертите, има няколко постоянно срещани неточности, когато става дума за пентестинг. За екипите, които желаят да тестват метода, би трябвало да е ясно, че тестването за пробиви е освен това от опит в духа на „ я да забележим дали могат да ни хакнат “.

Ето кои са най-често срещаните неточности при пентестинг.

Недостатъчно обмисляне

Невъзможността да се създаде повсеместен проект за пентестинг може да докара до ненапълно покритие на програмата и пропускане на уязвимости. За да се избегне сходна обстановка, отделите по ИТ сигурност се нуждаят от обстоен проект, който обрисува обсега, задачите и методологиите за тестването.

Неадекватна връзка

Липсата на ефикасна връзка сред екипа за пентестинг тестване и тестваната организация може да докара до недоразумения и непланирано спиране на работата. За да се избегне сходен сюжет, авансово би трябвало да са контрактувани ясни канали за връзка. Вътрешният ИТ екип следва да поддържа жива връзка с пентестерите през целия развой на тестване.

Пренебрегване на правни и етични съображения

Пренебрегването на правните и етичните рамки може да докара до тежки правни последствия и да навреди на репутацията на организацията. От решаващо значение е да е налице уместно утвърждение. Каквито и проби да се организират, наложително е да се съблюдават законите за дискретност. Организацията следва да се придържа към етичните стандарти, когато организира проби за навлизане.

Пренебрегване на въздействието

Още една допустима рожба на неподготвеността за пентестинг е постигането на…. действителен срив. Тестовете за навлизане могат да блокират мрежовите услуги в организацията, в случай че не се организират деликатно. За да се избегне това, тестванията следва да се организират в „ извън-пиковите “ часове, при непрекъсната връзка с изпълнителите и наложително при съществуването на аварийни проекти при положение на срив на мрежата.

Неадекватна документи

Липсата на документиране на целия развой на тестване, в това число констатации, подхванати дейности и рекомендации, може да докара до загуба на скъпа информация. Това може даже да попречи на бъдещата работа на екипа по ИТ сигурността. Абсолютно належащо е да се поддържа изрядна документи по време на тестването, да има цялостен и обстоен доклад и за всяка детайлност да може да се направи информация.

Обхват

Определянето на обсега на теста за навлизане може да се окаже решителен за по-нататъшни проблеми или пробиви. Вярно е, че обсегът на плана може да е стеснен, т.е. да се тества единствено дадена част от ИТ средата на организацията, да вземем за пример неотдавна внедрена платформа. Но това носи риск да се стигне до занемаряване на взаимосвързаните системи или до нововъзникнали уязвимости в „ периферията “ на тестваната система. От решаващо значение е да се вземе поради цялостната ИТ среда с всички активи, свързани в нея.

Липса на реалистична среда за тестване

Извършването на проби в изолирана среда носи риск да докара до неточни резултати и подправено възприятие за сигурност. Симулирането на сюжети от действителния свят допустимо най-близо до действителната среда оказва помощ уязвимостите да бъдат са разпознати при „ достоверните “ условия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР