Технологиите, оказа се, допълнително влошават проблема (снимка: CC0 Public Domain) Американската

...
Коментари Харесай

Лекари се обявиха против смяната на времето


Технологиите, оказа се, в допълнение утежняват казуса (снимка: CC0 Public Domain)

Американската академия по „ медицина на съня “ за следващ път прикани за унищожаване на лятното часово време. Преди броени дни тяхната идея беше разисквана в следващото чуване на Конгреса.

„ По принцип това, което ще се случи в понеделник сутринта след промяната на времето, е, че всички ще имаме „ закъснение поради часовата разлика “, само че без да сме пътували където и да е “, сподели доктор Абид Бхат, шеф на Университетския здравен център за сън. Медицинските специалисти са срещу това „ йо-йо “ играене с времето, тъй като то обърква здравето ни по многочислени способи.

Смяната на часовника трансформира производството на хормони в тялото ни, в това число мелатонин (хормонът на съня), кортизол (хормонът на стреса) и серотонин (хормонът на „ положителното въодушевление “). Всичко това способства за растеж на проблемите с меланхолия и тревога.

Технологиите в допълнение утежниха казуса през последните няколко години. Днес часовниците на нашите компютри, телефони, таблети и друга електроника сами се „ настройват “ по отношение на промененото часово време всяка пролет и есен. Това обаче не оказва помощ на хората, считат специалисти. Процедурата по поправяне на часовниците, която в миналото хората правеха, в действителност им помагаше да се приспособяват към смяната по-лесно и по-бързо, считат експертите..

Американската кардиологична асоциация подсети, че при преход към лятно часово време се следи взрив на случаите на сърдечни болести и инсулт. Това е биологичен „ часовников потрес “, непонятен до момента.

Проучване пък сподели, че в понеделник след промяна на времето съдиите раздават по-строги присъди и по-дълги санкции спрямо други дни. Асоциацията за психически науки изяснява това с тезата, че „ сънливите наказателници са по-сурови “.

Психолозите поучават също по този начин хората да не възнамеряват нищо значимо в работата си за седмицата след промяната на времето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР