Омбудсманът Диана Ковачева изрази в становище пред Комисията за енергийно

...
</TD
>Омбудсманът Диана Ковачева изрази в становище пред Комисията за енергийно
Коментари Харесай

ВиК поиска по-висока цена на водата в Пловдив, националният омбудсман се противопостави

Омбудсманът Диана Ковачева изрази в мнение пред Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) несъгласието си водата в област Пловдив да се вдигне с 32% по отношение на 2021 година или от 2,237 лева хората да заплащат 2,956 лева с Данък добавена стойност.

Това стана ясно на публичното разискване на бизнес проекта и ценовото предложение на " ВиК “ ЕООД гр. Пловдив, прегледано на съвещание от Регулатора.

Становището на омбудсмана бе показано от специалиста към институцията Боряна Джунева, която уточни, че от 2026 година се планува нов скок с 62% по отношение на 2021 година, т.е. от 2,237 лева цената ще се усили на 3,613 лева с Данък добавена стойност.

Тя акцентира, че по време на всяко извършено досега публично разискване на бизнес проекти и ценови оферти на ВиК оператори за регулаторен интервал 2022 г.- 2026 година омбудсманът показва безпокойството си, че в актуалните условия на рецесии, за потребителите става все по-непосилно да заплащат високата цена на водоснабдителната услуга.

" Във връзка с актуалното публично разискване, с още по-голямо терзание ще отбележа, че в обслужваната територия от ВиК Пловдив попадат засегнатите от есенните наводнения обитаеми места. Към омбудсмана не престават да се обръщат поданици на тези села, които показват, че водоснабдителната услуга не е нормализирана. Недопустимо е бедстващи жители, претърпели тежки загуби, да бъдат принудени да заплащат по-висока цена на вода, която с изключение на всичко, е и с неприятно качество “, безапелационна е проф. Ковачева в мнението си.

Тя подчертава на обстоятелството, че през годините цената на водата, предоставяна от месното сдружение, се е повишила няколко пъти, само че качеството й продължава да е незадоволително, в поддръжка на което са десетки тъжби, получени в институцията на омбудсмана от поданици на с. Брестовица, с. Свежен и други

В мнението на публичния бранител е обърнато внимание и на данните от Годишния отчет и относителен разбор на положението на ВиК бранша в у нас за 2020 година на Регулатора, където оценката на КЕВР по 20 индикатора за качество е " цялостно несъблюдение “.

" В края на регулаторен интервал 2022-2026 година ВиК операторът не реализира 11 от избраните с Решение № ПК-1/28.05.2021 година на КЕВР планирани съответни цели за индикаторите за качество на ВиК услугите, измежду които  " общи загуби на вода във водоснабдителната система “, " Рехабилитация на водопроводната мрежа “, " Ефективност на създаване на водомерното стопанство “, написа омбудсманът.

Освен това проф. Диана Ковачева акцентира, че са притеснителни и данните на Регионална здравна ревизия - гр. Пловдив, показани в Справката за извършен мониторинг на качеството на питейната вода за интервала 16.10–31.10.2022 година От тях излиза наяве, че за доста обитаеми места в Областта са открити отклонения от условията на Наредба №9 от 16 март 2001 г. за качеството на питейната вода.

" Несъответствия с нормативните условия за качество демонстрират и  резултатите от осъществените разбори по радиологични индикатори на питейна вода през интервала 1.10.2022 година – 31.10.2022 година “, добавя тезата си омбудсманът и в умозаключение упорства КЕВР да не утвърждава ценовото предложение на ВиК - Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР