Таван на надценките, какъвто планира да въведе служебното правителството, би

...
Таван на надценките, какъвто планира да въведе служебното правителството, би
Коментари Харесай

Таван на надценките на храните ще е катастрофа за малките търговци, според големите вериги

Таван на надценките, какъвто възнамерява да вкара служебното държавното управление, би бил пагубен за дребните търговци. Това сподели Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, която съставлява огромните търговски хранителни вериги пред БНР.

Министърът на стопанската система Никола Стоянов сподели при започване на седмицата, че кабинетът възнамерява да забрани на питателните вериги да поставят повече от 10% надценка на съществени храни и артикули. В този лист ще влязат сред 50 и 100 продукта. Планирано е мярката да бъде краткотрайна и може да влезе в действие още през април.

Таван на цените е неосъществим, сподели в неделя Вълканов, като се базира на опита, който има Унгария от сходна мярка през последната година и опита на България от 90-те години. " Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за координиране сред страната и търговците, може да докара и до нездравословни последици ", сподели той. Вълканов изясни, че в случай че таванът на надценките важи за огромни и за дребни търговци, огромните биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, само че финансовото задължение за поемането на един подобен вид ангажимент от страна на дребните търговци би бил пагубен.

Вълканов обяси, че регулярната цена, която се поставя от време на време в даден магазин, не е наложително да е продажната, на която се осъществя стоката. " Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лв., а промоционалната е 12 лв. и 80% от вашите продажби са минали на понижената цена, то каква е действителната надценка в комерсиалния обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска ", сподели Вълканов. Той даде образец, че цената на кашкавала в комерсиалната мрежа е сред 16 и 32 лв., което е конкурентна среда.

Вълканов сподели, че във образуването на надценките на комерсиалните вериги, с изключение на облагата се прибавя и всеки разход. Той сподели, че съгласно формалната статистика на Национален статистически институт за предходната година товарният авто превоз е поскъпнал с 20%, електрическата енергия е поскъпнала със 70% по отношение на 2021 година, а работните заплати с 20% за една година.

Според него повече от актовете, формирани по време на инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите сред 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.

" Не би трябвало по лековат метод да се лепят етикети върху цялостен бранш на стопанската система... Ако има компании, при които има централизация на нарушавания, и се потвърди, че това е по този начин, дано си понесат следствията ", сподели още Вълканов.

В събота служебният министър председател че за тавана на надценката, към момента се водят диалози с комерсиалните вериги.

" Искаме да изсветлим цялата верига от производител до доставка в магазина, да забележим ценообразуването. Когато имаме голословно повишаване на комерсиалните надценки, там, където те нарастват, би трябвало да се види има ли справедливи аргументи за това повишаване, сподели още Донев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР