Татяна Голикова. Снимка: Совет ФедерацииФондът за борба с корупцията (ФБК),

...
Татяна Голикова. Снимка: Совет ФедерацииФондът за борба с корупцията (ФБК),
Коментари Харесай

Разкрития на екипа на Навални: Бизнес с COVID-ваксини и милиарди притежава руски вицепремиер

Татяна Голикова. Снимка: Совет Федерации
Фондът за битка с корупцията (ФБК), учреден от съветския опозиционер Алексей Навални, разгласява нов филм-разследване, в който разкрива недвижимите парцели и активите на фамилията на вицепремиера на съветското държавно управление Татяна Голикова, написа „ Свободна Европа “. 

Според екипа на Навални Голикова и брачният партньор ѝ – някогашният началник на Министерството на индустрията и търговията Виктор Христенко, имат огромен брой скъпи недвижими парцели както в Русия, по този начин и в чужбина. Разследващите правят оценка общата сума на фамилните активи на 50 милиарда рубли.

Само къщата в Московска област на Голикова и Христенко с повърхност 1800 кв.м, изкуствени водоеми и обособена постройка за прислугата е оценена на 500 млн. рубли.

Голикова, която преди да стане вицепремиер преди четири години и половина, беше министър на опазването на здравето, в този момент е с сектор обществена политика и управлява Оперативния щаб за битка с ковид. Сътрудниците на Навални считат, че тя е употребила позициите и пълномощията си за персонално облагодетелстване.

Това се е случвало и през сина на Виктор Христенко от първия му брак – предприемача Владимир Христенко. Той е президент на фармацевтичната компания „ Нанолек “, която с изключение на всичко друго създава и ваксини. Твърди се, че покровителството на Голикова е разрешило на компанията да получи държавна поръчка. Фирмите на Христенко-младши, съгласно следствието, също са свързани с компанията Generium – най-големият производител на имунизацията Sputnik V.

В следствието се споделя още за голф клубове, благосъстоятелност на семейство Христенко. Един от тях се намира в Испания. Твърди се още, че фирмите на Христенко-младши имат първокласни вили в Испания и Португалия, хотели във Франция, недвижими парцели в Москва.

Екипът на ФБК разгласява фотоси на частен аероплан, за който се твърди, че е на фамилията, с който то е летяло даже когато границите на страната бяха затворени поради пандемията от COVID-19.

Според данните в следствието машината – Bombardier Challenger 600 на стойност 32 млн. $ или 2 милиарда рубли, години наред е кацала на летището на Коста дел Сол в Малага – паркинг за частни самолети.

Фактът, че Голикова, която е длъжностно лице, лети по света с частен аероплан, беше обявен от публицисти още през 2020 година Само през 2019 година персоналният фамилен аероплан е летял до Малага най-малко девет пъти, като в три от случаите на борда е била самата тя.

На 26 февруари 2020 година Голикова обществено прикани руснаците да не пътуват в чужбина, в случай че не е безусловно належащо. Два дни след тези думи самолетът на фамилията идва в Малага, а месец по-късно – в италианските градове Пиза и Гросето, оповестяват още от ФБК и ползват скрийношотове на придвижването на самолета.

Според информацията фамилията е посетило още Сардиния, Кипър, Турция, Франция и арабските емирства.

Разследването приключва с апел за налагане на наказания против Голикова и нейното семейство, с цел да ги лишат от опцията да употребяват благосъстоятелност на Запад.

Татяна Голикова, татко и наследник Христенко или техни представители към момента не са коментирали разкритията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР