Светите мощи на св. св. Кирил и Методий пристигат в

...
Светите мощи на св. св. Кирил и Методий пристигат в
Коментари Харесай

В София днес пристигат Светите мощи на Св. Св. Кирил и Методий

Светите мощи на св. св. Кирил и Методий идват в София през днешния ден. Те ще бъдат изложени за поклонение в митрополитския катедрален храм " Св. Неделя " в столицата. Ще бъдат импортирани с литийно шествие в църквата, откакто бъдат посрещнати на бул. " Аллександър Стамболийски " и " Христо Ботев ".

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - свещеник на светогорския манастир " Есфигмен ", където мощите са върнати през 1980-ти години от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия. В храм " Света Неделя " ще бъде отслужен мобелен, откакто св. мощи дойдат след 12 часа.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, дружно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, ще вземат участие в поклонението пред мощите на равноапостолните братя. Президентът и вицепрезидентът ще участват на молебена пред Светите мощи, който ще бъде управляван от свещеник Поликарп.

" Ще имаме опция в продължение на 48 часа да се поклоним на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски ", изясни архимандрит Никанор по Българска национална телевизия през вчерашния ден.

Сред мощите е и дребна парченце от Светия животворящ кръст Господен, добави той. От Софийската митрополия прецизират, че това става с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Светия синод на Българката православна черква. Св. мощи са за първи път у нас.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР