Районна прокуратура-Велико Търново привлече като обвиняем собственика на оръжието, с

...
Районна прокуратура-Велико Търново привлече като обвиняем собственика на оръжието, с
Коментари Харесай

Прокуратурата привлече като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси

Районна прокуратура-Велико Търново притегли като обвинен притежателя на оръжието, с което бе простреляно дете в село Арбанаси, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв.. Обвинението беше повдигнато от проверяващите в Районното ръководство на полицията във Велико Търново.

Като обвинен е притеглен Д. Б. за това, че на 12 май, държал огнестрелно оръжие и муниции (револвер марка Smith & Wesson, модел Mercury, диаметър 357 магнум и пет бойни патрона с диаметър 38 Special, сложени в същото огнестрелно оръжие), законно притежавани. Мъжът не е взел нужните ограничения за сигурност и е позволил достъп до тях на 11-годишно дете, като не е подхванал ограничения за недопускане на пострадване на дете на 12 години.

Деянието е осъществено в нарушаване на член 59, алинея 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения. Този член от закона планува лицата, получили позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях да подхващат ограничения за недопускане на злополуки или пострадвания при използването им.

Нарушена е и наредбата на член 98, алинея 1 от същия закон, указващ че огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в железни каси. Според обвиняването Д. Б. не е съхранявал оръжието в неподвижна каса, от което е последвало причиняване на междинна телесна щета на дете на 12 години, като не е желал и допускал това. Наложена му е мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ в размер на 10 хиляди лв..

Адвокатите на обвинения Д. Б. Калин Кънчевски и Милен Николов разясниха пред публицисти, че на този стадий има следствена загадка и експертизите по случая не престават да се събират. Според Кънчевски право на всеки обвинен е да дава или да не дава пояснения, в случай че не ги дава, не може да се пояснява в негов ущърб. Обяснения се дават тогава, когато се съберат всички доказателства, сподели той и добави, че обвиненият желае да се колаборира с следствието и да сътрудничи. Той акцентира, че действието е несъзнателно и е по несъобразителност. От отбраната са създали искане за запознаване с материалите, сподели Милен Николов.

Инцидентът породи на 12 май в Арбанаси, по време на рожден ден. Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР