Страните в центъра на разкритията за шпионския софтуер Пегас реагираха

...
Страните в центъра на разкритията за шпионския софтуер Пегас реагираха
Коментари Харесай

Аферата Пегас - жалби, разследвания, опровержения - различните замесени страни реагират различно

Страните в центъра на разкритията за шпионския програмен продукт Пегас реагираха по друг метод. Мароко разгласи, че подава тъжба за клюка, а Унгария и Алжир започнаха следствие. Саудитска Арабия и ОАЕ пък отхвърлиха обвиняванията, че са употребявали сходен програмен продукт за следене. Френският президент Еманюел Макрон прикани по време на изключително съвещание за съвета за защита за усилване на сигурността на средствата за поверителна връзка, до момента в който немският канцлер Ангела Меркел прикани за повече ограничавания върху продажбата на шпионски софтуери, обобщава Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Организациите Форбидън сторис и Амнести интернешънъл се снабдиха със лист с 50 000 телефонни номера, подбрани от 2016 година, с цел да бъдат евентуално следени от клиенти на НСО груп - израелската компания, която е създала Пегас. Двете организации ги споделиха с консорциум от 17 медии, които оповестиха след това случая.

Мароко бе упрекнат, че е прибягнал до този програмен продукт и страната реши да нападна в съд, в Париж двете гореспоменати организации. Но процесът надали ще стартира преди две години. Мароканското държавно управление още в понеделник опроверга изказванията, че е закупило програмен продукт, с цел да проникне в информационни средства. Мароканската прокуратура е почнала също така и следствие за погрешни изказвания и обвинявания.

В Алжир прокурор от столицата разпореди също следствие, което да се извърши от профилираните полицейски служби за битка с кибепрестъпността и нарушаванията на разпоредбите, свързани с осведомителните технологии. Според данните, изнесени в медиите, хиляди алжирски телефонни номера, някои от които на политици и военни, са били набелязани като евентуална цел на Пегас, твърди осведомителният уебсайт Ту сюр Л`Алжери. Външното министерство на Алжир пък изрази дълбокото си безпокойствие от разкритията за потреблението на софтуера за шпионаж Пегас от управляващите на някои страни, по-специално Мароко, против алжирски представители и жители.

В Израел Народното събрание сътвори комисия за следствие на изказванията, съгласно които програмата е била употребена злонамерено от някои страни за шпионаж на видни персони.

В Унгария след няколко тъжби офисът на прокурора на Будапеща разпореди следствие за вероятно неразрешено събиране на поверители информации. Консорциумът от медии упрекна управляващите на Унгария, че употребяват шпионския програмен продукт против гражданското общество в страната. 300 смарт телефона на публицисти, юристи, национални избраници или предприемачи са били взети на прицел, съгласно организацията Форбидън сторис.

Във Франция следствията не престават след разкритията, че телефонните номера на Макрон са измежду евентуалните цели на тази система за шпионаж. Еманюел Макрон смени телефона си.

В Мексико също е почнало следствие. Според интернет уеб страницата Аристеги Нотисиас минимум 15 000 мексикански телефонни номера са били набелязани за евентуални цели на шпионаж.

В Саудитска Арабия представител на управляващите опроверга появилите се в пресата изказвания, че юридическо лице на кралството е употребило програмен продукт за следене на връзките. ОАЕ също отхвърлиха появилите се против тях обвинявания в шпионаж на публицисти и частни лица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР