Страната ни ще отбележи 20-годишнината от присъединяването ни в ЦЕРН

...
Страната ни ще отбележи 20-годишнината от присъединяването ни в ЦЕРН
Коментари Харесай

Заповядайте на изложбата по случай 20-ата годишнина на България в ЦЕРН

Страната ни ще означи 20-годишнината от присъединението ни в ЦЕРН с галерия в „ София Тех Парк “, в границите на която ще бъдат показани прототипи и съоръжения от присъединяване на българските учени в  стратегии на организацията.

Церемонията по откриването на изложбата се състоя 11.30 часа през днешния ден в наличието на Генералния шеф на CERN доктор Фабиола Джианоти, министъра на образованието и науката господин Красимир Вълчев и министъра на стопанската система Емил Караниколов.

„ България взе участие интензивно в два огромни опита в ЦЕРН. Опитваме се да разберем първо от какво е формирана материята, тъй като познаваме едвам 5% от нея. Губят ни се едни 95% и ние се опитваме да разберем какво стои зад тях. Има тъмна материя, която знаем, че съществува и една от главните ни задания е да разберем от какво е формирана ”, изясни в ефира на bTV проф. Леандър Литов, началник на българския екип в ЦЕРН.

Европейската организация за нуклеарни изследвания (на френски: Organisation européenne pour la recherche nucléaire), съкратено ЕОЯИ или ЦЕРН (CERN), край Женева, Швейцария е най-голямата в света лаборатория по физика на обикновените частици. Основната ѝ задача е да учи структурата на материята и Вселената, образувала се след огромния гърмеж. „ В това отношение ние имаме много положително показване. България взе участие интензивно в два огромни опита в ЦЕРН ”, посочи още проф. Литов.

В програмата на изложбата, която ще бъде отворена до 28 ноември, са включени лекции (от 11:00 и 15:00 часа) по настоящи тематики от разностранната изследователска активност на CERN в региона на фундаменталните проучвания и техните приложения. Програмата за лекциите – ТУК.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР