Стотици протестиращи вчера нахлуха в Конгреса на Гватемала и опожариха

...
Стотици протестиращи вчера нахлуха в Конгреса на Гватемала и опожариха
Коментари Харесай

Протестиращи подпалиха сградата на парламента в Гватемала /снимки/

Стотици протестиращи през вчерашния ден нахлуха в Конгреса на Гватемала и опожариха част от постройката след всеобщи демонстрации против президента Алехандро Яматеи и Народното събрание поради утвърждения бюджет с орязани разноски за обучение и опазване на здравето, съобщи Асошиейтед прес.
Около 7000 души стачкуваха пред Националния замък в Гватемала сити против бюджета за 2021 година, който съгласно тях е бил контрактуван и признат от законодателите скрито, през нощта против сряда, до момента в който публичното внимание е било заето с провалите от ураганите Ета и Йота и пандемията от COVID-19. Според обществените медии силите за сигурност са употребявал сълзотворен газ против протестиращите и има ранени.
Яматеи реагира, като съобщи в Twitter, че "всеки, за който бъде потвърдено, че е взел участие в престъпни дейности, ще бъде осъден с цялата мощ на закона ". Той признава правото на хората да стачкуват, само че прибавя: "Не можем да позволим на хората да вандализират социална или частна благосъстоятелност ". Президентът твърди, че се среща с разнообразни групи, с цел да предложи промени в противоречивия бюджет, който съгласно протестиращите облагодетелства министерства, уличени в корупция.
Недоволството от бюджета за 2021 година стартира в обществените медии и избухна в демонстрации и конфликти в петък. Възмущение провокира фактът, че законодателите са одобрили 65 000 $ за лични разноски за храна, само че са орязали средствата за пациентите от ковид и правозащитните организации. Вицепрезидентът Гилермо Кастильо предложи оставката си, като сподели на Яматеи, че и двамата би трябвало да се отдръпват "за положителното на страната ", и му предложи да наложи несъгласие на бюджета. Ръководството на Римокатолическата черква в Гватемала в петък също прикани президента да наложи несъгласие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР