Столичната община, Асоциацията за развитие на София и Регионалният център

...
Столичната община, Асоциацията за развитие на София и Регионалният център
Коментари Харесай

Нов образователен проект на Столична община в подкрепа на млади български хореографи

Столичната община, Асоциацията за развиване на София и Регионалният център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон (The International Choreographers’ Organization and Networking Services – Dance ICONS, Inc.) стоят зад самодейността за професионално рационализиране на модерни български хореографи. Това оповестиха от пресцентъра на " Московска " 33.

Проектът е наименуван „ ХЕЛИОС “ - абревиатура на Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена, а негов началник и водещ ще бъде Владимир Ангелов - хореограф, преподавател и основен шеф на Dance ICONS, Inc.

Творческата лаборатория за млади хореографи ще се организира от 15 до 25 юни 2022 година в Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “. Семинарният формат ще изисква ежедневното присъединяване на хореографите от 10 до 17 ч.

Програмата ще съдържа лекции по доктрина на хореографията, хореографска лаборатория включваща импровизация, изпробване и комбинация на танца, и малко показване на движенческия материал, генериран всекидневно, с полемика и оферти за рационализиране на изразните средства.

Целта на този пробен учебен развой е да даде опция на всеки от хореографите да сътвори задоволително материал, който в следствие да се провежда в нови къси пробни произведения, които ще бъдат показани на сцена пред аудитория в последния ден преди закриването на креативната лаборатория. Хореографите ще имат опция да поканят танцьори-изпълнители, които да вземат участие на доброволни начала в новосъздадените им произведения.

Проектът е субсидиран от Столична община посредством „ Лятна академия за мениджмънт в културата “ на Асоциация за развиване на София и включването ще е гратис за участниците, които ще бъдат избрани от жури.

Регистрацията на претендентите ще стартира на 21 март 2022 година на уеб страницата на плана и ще продължи до 15 април 2022. Одобрените хореографи ще бъдат оповестени на 9 май 2022 година

Владимир Ангелов приключва през 1986 Националното учебно заведение за танцови изкуства в София. Танцува в балет „ Арабеск “ и следва задочно философия в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 1990 година отпътува за Съединени американски щати където през 1996 година се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със компетентност „ Съвременна хореография “.

Създава голям брой модерни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмънд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с интернационалните трупи като Алберта Балет - Канада; Балет Манила - Филипините; Националния балет на Мексико; Националния балет на Финландия; Токио Сити балет - Япония и Мариински балет в Санкт Петербург.

От 2003 година до 2009 година е основен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди Център под управлението на Пласидо Доминго. Работи директно със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките.

От 2009 година до 2014 година работи като учител в университета във Вашингтон, продължава интензивно да пътува и прави постановки в интернационален проект.

От 2015 година е основен шеф на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, основана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР