Статистическите данни като тези, че в България едва в 10%

...
Статистическите данни като тези, че в България едва в 10%
Коментари Харесай

Да прочетеш "В като Вагина" е полезно

Статистическите данни като тези, че в България едвам в 10% от учебните заведения има часове по полово обучение, както и че България и Румъния са преди всичко по нежелана бременност в Европа при девойки на възраст сред 14 и 19 години, в случай че не друго, са много стряскащи. При такива числа някак естествено наподобява и че съгласно изследване на Loveguide.bg единствено 42% от учениците могат да отговорят цялостно и правилно на въпроса защо случи презервативът, а 50% от запитаните нямат ясна визия какво е " незабавно хапче ". Това е притеснително и когато Световната здравна организация и " Уницеф " показват, че междинната възраст на първия сексуален контакт в България е 14 години.

Оказва се, че колкото и да е необятен достъпът на подрастващите до всевъзможни източници на информация, сексът, половото здраве, женското тяло и менструацията не престават да са тематики " табу " в България. Затова от платформата за обществено ангажирани изобретателни решения Fine Acts вземат решение да посветят старания в тази посока и да разбулят част от тези тематики благодарение на книга с безспорно хващащо заглавие, каквото е " В като Вагина ".

 Да прочетеш
© Fine Acts

На нейните над 200 страници благодарение на красиви илюстрации са прегледани разнообразни въпроси като какво е менархе, какво значи Постановление на Министерски съвет, какви са преимуществата и минусите при използването на превръзки, кой би трябвало да реши дали да махнеш или оставиш окосмяването си " там долу ", както и някои потребни хрумвания за това какво да направиш, с цел да направиш тематиката по-достъпна измежду своите връстници. Все потребна информация както за девойките, по този начин и за дами на всевъзможни възрасти, а за какво не и за момчетата.

Оформлението и цялостната визия на акцията са дело на сестрите Борислава и Михаела Караджови, които мнозина може би познават и посредством артистичните им псевдоним Borislava Willnevermadeit и Stalker Since 1993.

 Да прочетеш
© Fine Acts

Съдържанието, очевидно се пробва да е показано малко, тъкмо и ясно. На наличен език са обяснени видимо комплицирани въпроси, за които създателите се съветват и със експерти от разнообразни сфери като медицински лица, адвокати и правозащитници.

Изданието следва модела на преподаване на тематиката в Холандия, която е една от страните, в които нежеланите бременности и аборти са намалели доста през последните десетилетия. Според създателите ключът там е в създадената методика, която не се концентрира само върху отрицателните страни от секса – като това по какъв начин да се предпазим от нежелана бременност или полово излъчени инфекции, само че подчертава и върху опознаването на тялото, интимните връзки и връзката с колегата, даже удоволствието.

 Да прочетеш
© Fine Acts

Макар да е направена и приключена като план, книжката към момента не е издадена и набира средства посредством акция в уеб страницата Indiegogo, където към този момент има 29 поддръжници, дарили близо 1500 $. Събраната сума ще бъде употребена за издаването и безплатното разпространяване на просветителния материал. Подробности за това по какъв начин всеки може да помогне за оставащата част от нейното осъществяване има тук.

Целта е книгата да се популяризира гратис измежду целевите групи и с поддръжката на сътрудниците на самодейността Loveguide.bg, Български фонд за дамите и Български хелзинкски комитет. Тя ще бъде налична гратис в своята целокупност и онлайн на уеб страницата vaginamatters.org за всички, които не могат да се снабдят с нейно печатно копие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР