Срокът изтича точно в полунощ на шести септември – докато

...
Срокът изтича точно в полунощ на шести септември – докато
Коментари Харесай

ЦИК: Двойно по-малко заявления за гласуване в чужбина


Срокът изтича тъкмо в среднощ на шести септември – до момента в който сме в народен празник може, по-късно не. Методът за подаване на заявки за гласоподаване в чужбина през страницата на ЦИК е по-доминиращ и го избират. До момента са близо 28896 електронни заявки Страните, за които има обичайно повече заявки, няма изненада – Турция, Англия, Германия, Испания, Съединени американски щати. Това разгласи Цветозар Томов в изказване на ЦИК пред медиите във връзка организацията на изборите.

Около 2 пъти по-малък е броят на тези подадени заявки в съпоставяне със заявките за гласоподаване в чужбина през интервала за изборите през ноември – тогава са били малко под 60 000. Според Томов повода е либерализираният режим за разкриване на секции.

Секциите отвън страната се чака да не са повече от 800, а 290 от тях ще са с машинно гласоподаване. 9363 са секциите в страната, в които ще се гласоподава с машини, 1104 - с две машини.

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева осведоми, че след жребия през вчерашния ден една от партиите не се е записала в нито един избирателен регион. Това е партия „ Единна Народна Партия “ с номер 21, като този номер няма да попада в бюлетините: „ Просто няма да имаме номер 21 – по същия метод „ Национално Движение Единствено “ нямат регистрирани листи в Монтана и Сливен и в тези бюлетини в страната няма да попада името и номера на тази партия “, добави още тя.

За гласоподаване по сегашен адрес жителите би трябвало да подадат заявление до 17 септември до кмета на съответното обитаемо място – на място в Общинска администрация или електронно посредством уеб страницата на Групово дело ГРАО.

Минимум 10 заявки пък са нужни за основаване на преносима изборна секция – до 17 септември е срокът за подаване за заявление за гласоподаване в такава секция.

Матева обърна внимание и на рубриката въпроси и отговори и постоянно задавани въпроси на уеб страницата на ЦИК – всички въпроси, сложени по телефони или е-поща, имат своите отговори в тези рубрики, дано жителите търсят отговорите първо там, а по-късно да се обаждат.

Одобрени са какъв брой ще са демонстрационни машини, които ще се изпратят в регионалните администрации, само че не се знае по кое време ще бъде допустимо това. „ Някъде към 6-7 септември най-рано ще бъдат по регионалните администрации “, акцентира тя.

ЦИК не сподели подготвен пример на бюлетината: „ Вчера утвърдихме техническите условия на бюлетината – когато имаме направен пример, ще го представим. Това ще е най-вероятно идващия четвъртък “, осведоми Матева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР