Според последните резултати на Евробарометър над 75% от гражданите на

...
Според последните резултати на Евробарометър над 75% от гражданите на
Коментари Харесай

Европейците показват рекордна подкрепа за еврото

Според последните резултати на Евробарометър над 75% от жителите на Европейски Съюз са на мнение, че единната валута е от изгода за съюза. Това е най-високото ниво на поддръжка, установено от началото на изследванията през 2002 година и съставлява нарастване с 2 процентни пункта спрямо миналогодишните рекордни нива.Общата валута е одобрявана от множеството от жителите във всички 19 страни членки от еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: „ Изминаха съвсем 28 години откогато подписах Договора от Маастрихт, само че не преставам да имам вяра, че това е най-важният автограф, който в миналото съм полагал. Еврото, което е към този момент на 20 години, се трансформира в знак на единение, суверенитет и непоклатимост. През последните пет години работихме интензивно, с цел да преодолеем рецесията в Европа, да подсигуряваме, че изгодите от работните места, растежа и вложенията доближават до всички европейци и с цел да създадем европейския стопански и паричен съюз по-силен от всеки път. Еврото и аз сме единствените оживели от Договора от Маастрихт и се веселя да видя тази рекордно висока поддръжка за нашата единна валута в последните ми дни на поста ръководител на Европейската комисия. Еврото е битка за цялостен живот и е един от най-ценните активи за бъдещето на Европа. Нека се уверим, че то ще продължава да обезпечава разцвет и протекция на нашите жители. "

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за еврото и за обществения разговор, за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари Валдис Домбровскис също изрази позитивното си мнение за единната валута. Според него еврото е по-силно от всеки път и носи многочислени изгоди на хората, предприятията и страните. "Неслучайно множеството европейци поддържат еврото. Тази рекордно висока поддръжка ни дава явен знак, че би трябвало да продължим да работим за по-нататъшното подсилване на нашия стопански и валутен съюз и за усилване на интернационалната роля на еврото “, уточни Домбровскис.

Отминаха дните, когато целостта на единната валута беше под въпрос. Еврото е един от най-големите европейски триумфи и донесе осезаеми изгоди както за европейските жители, по този начин и за бизнеса и държавните управления. Ние укрепихме нашия стопански и паричен съюз от началото на рецесията, само че работата ни към момента не е завършила. Бъдещето на еврото занапред ще се гради. Трябва да сме сигурни, че тази поддръжка продължава да нараства и че изгодите от еврото ще се споделят по-равномерно сред всички наши жители. Това мнение пък изрази Пиер Московичи, комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз.

С еврото е елементарно

Еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите изгоди от него в всекидневието си. Четири на всеки пет индивида от интервюираните са съгласни, че еврото е улеснило бизнеса зад граница, както и извършването на покупки онлайн. Абсолютното болшинство от запитаните в еврозоната също по този начин е на мнение, че с помощта на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини.

Еврото е доста повече от елементарни монети и банкноти в джобовете ни - то е знак на единството и световната мощ на Европа. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 страни членки. Единната валута донесе осезаеми изгоди за всички - постоянни цени, по-ниски разноски за преводи, предпазени спестявания, по-прозрачни и конкурентни пазари, увеличена търговия, по-лесно пътешестване и по-висок витален стандарт. Около 60 страни по света са свързани с еврото по един или различен метод.

Попитани за оценката им за координацията на икономическата политика, в това число бюджетната, 69 на 100 от европейците виждат нуждата от по-голяма съгласуваност в еврозоната. Силна е и поддръжката за икономическите промени (80 на 100 от запитаните), имащи за цел да се усъвършенства успеваемостта на националните стопански системи. А 65% от интервюираните поддържат премахването на монетите от едно и две евро посредством наложително закръгляване на крайната цена на покупките в магазините и супермаркетите до най-близките пет цента. В 16 от 19-те страни от еврозоната тази концепция се поддържа от болшинство.

Близо 17 500 души в 19-те страни от еврозоната са интервюирани по телефона сред 14 и 19 октомври 2019 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР