Спорът между ЦСКА и ЦСКА 1948 за това кой е

...
Спорът между ЦСКА и ЦСКА 1948 за това кой е
Коментари Харесай

Драмата между Стяуа и ФКСБ - спор без край

Спорът сред ЦСКА и ЦСКА 1948 за това кой е същинския ЦСКА бледнее пред драмата сред Стяуа и ФКСБ. 
Прочетете още
Румънският гранд Стяуа, който подвига Шампионската лига - тогава Купа на европейските първенци през 1986г. сега е раздирана от голямо разделяне. 

Реално има два тима, които претендират, че са същинската Стяуа, само че за разлика от ЦСКА, където и двата носят името ЦСКА, едната Стяуа е с име ФКСБ. 

ФКСБ играе в елита на Румъния и играе на националния стадион Арена Национал - най-големият и съвременен стадион в страната.

Драмата стартира през 2017-а година, когато Министерстовто на вътрешните работи съди клуба, че румънската войска е законният притежател на логото, цветовете, оценките и името на Стяуа Букурещ. Министерството печели и Изпълнителният комитет на Румънската футболна федерация трансформира името на клуба на ФКСБ.

Собственик на клуба е скандалният предприемач Джиджи Бекали, който резервира оценките на Стяуа Букурещ, както и коефициентът в УЕФА, както и показва очаквания да върне името в близко бъдеще, но името по този начин и не върнато. 

На 5 юли 2019 идва ново неподходящо решение против ФКСБ, съгласно което ЧСА Стяуа Букурещ е законният приемник на оценките на Стяуа до 2003 година, само че то не е дефинитивно.

В същото време Министерството на вътрешните тимове основава тим ЧСА Стяуа, който афишира за първоприемник на същинската Стяуа. Тимът стартира от най-долните дивизии на румънския футбол, само че министерството заплаща сериозна сума от построява чисто нов стадион, който е открит през 2021-а година. Стадионът е посторен на митичния " Генча ", който е бил дома на тима дълги години преди да бъде издигнат националния стадион. Съоръжението даже сега приема Европейското до 21 години, а мачът на Румъния с Испания се игра на него. 

ЧСА Стяуа съумя да завоюва промоция през предишния сезон, само че федерацията не позволи тима, тъй като той е благосъстоятелност на държавна институция. УЕФА също резна ЧСА Стяуа, а огромна част от играчите се разбягаха. Тимът беше изоставен и от някогашния състезател на Ботев Цветелин Чунчуков. 

Ултрасите са на страната на ЧСА Стяуа, само че масовката от почитатели са към ФКСБ. Според спортния историк Теодор Борисов огромна част почитателите ще застанат на страната на ФКСБ, тъй като ще има огромно отчаяние от военните, че не са върнали в елита. 

Реално ЧСА Стяуа си остава във второто равнище на румънския футбол и до момента в който не смени собствеността си няма право да печели промоция за елита на Румъния.

В същото време ФКСБ продължава да играе в евротурнирите, а в този момент ще срещне ЦСКА 1948 в борба във втория прелиминарен кръг на Лигата на конференциите.  В първия мач ЦСКА 1948 е хазаин на националния стадион, а ответния мач в Букурещ ще се играе на стадион Триумфална арка, който се употребява повече за ръгби, само че ФКСБ е осъден с отнемане от домакинство, а националният стадион в Букурещ е и ангажиран по това време. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР