Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов

...
Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов
Коментари Харесай

Оправдаха Москов по делото за ваксините от Турция

Специализираният углавен съд е оправдал някогашния здравен министър Петър Москов по делото му за бартера с турски ваксини през 2015 г. Присъдата на първа инстанция идва пет години, откакто Москов стана обвинен. Решението на спецсъда не е дефинитивно и предстои на митинг от държавното обвиняване пред втората инстанция.

„ Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години. Всъщност вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и ръководството да е в публичен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги “, написа Москов във Фейсбук.


Обвинението
Москов бе упрекнат, че през 2015 година е приел под формата на дарение 100 хиляди дози ваксина „ Пентаксим “ и 100 хиляди дози „ Еувакс Б “ – за имунизация против Хепатит Б от Турция. В подмяна тогава България даде 5 млн. дози БЦЖ.

Тезата на прокуратурата бе, че тези ваксини не са позволени за приложимост у нас. Държавното обвиняване твърдеше, че Москов е ощетил бюджета с над 325 хиляди лева Заедно с него бяха упрекнати тогавашният му заместител Адам Персенски и още трима чиновници на държавното дружество „ Бул Био “.

Вносът на ваксини през 2015 година се наложи поради липса на препарати у нас. Тогава Москов твърдеше, че това е единственият метод да бъде изпълнен в точния момент имунизационният календар за децата, напомня Mediapool.

Делото против Москов бе едно от знаковите в мандата на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. При следствието на разпити бяха викани всички министри от тогавашния кабинет.
 Новината за оправдателното решение идва в разгара на акцията за президентските и парламентарните избори на 14 ноември. Петър Москов ще взе участие във вота идващия месец, като ще се яви с партията си КОД в коалиция с „ Републиканци за България “ на Цветан Цветанов под името „ Национално обединяване на десницата “ (НОД).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР