Социалните плащания нямат общо с полагането на труд и затова

...
Социалните плащания нямат общо с полагането на труд и затова
Коментари Харесай

Шулева: Социалните плащания не трябва да са вързани за минималната заплата

Социалните заплащания нямат общо с полагането на труд и по тази причина би трябвало да се отстрани връзката сред техния размер и минималната работна заплата. Това съобщи в студиото на Money.bg някогашният обществен министър Лидия Шулева. По думите ѝ подпомагането на уязвимите групи би трябвало да е целево и посредством безспорни суми, подлежащи на индексиране.

Тя означи, че е " изненада " решението на Народното събрание да подвига МРЗ на 850 лева със закон, когато това може да се случи с разпореждане на Министерския съвет. По думите ѝ до момента в който няма нов повсеместен бюджет, обществените заплащания остават " вързани " за остарелия размер на минималната заплата.

Шулева изясни, че в действителност покачването единствено по себе си има положителен резултат поради по-големите приходи от налози и осигуровки и по-голямото ползване, което вкарва повече Данък добавена стойност. В същото време обаче се " въртим в циничен кръг ", в който тези позитивни резултати се губят поради възходящите социлани заплащания.

" Трябва да се дефинира безспорна сума за всевъзможни обществени заплащания. Например, майчинството за втората година, то е една минимална работна заплата. Ако приемем, че 710 лева е призната като безспорна сума, то в Бюджет 2023 може да се напише, че това заплащане за майчинство ще бъде индексирано да вземем за пример с % на инфлацията или с % на растежа на Брутният вътрешен продукт, или с някаква композиция - по този начин, както всяка година пенсиите се актуализират с някакъв % ", предлага някогашният обществен министър.

Според нея по този начин ще има " доста по-свободно и обикновено оценяване на минималните правила за заплащане на труд ".

Шулева разяснява, че уязвимите групи имат потребност не от ограничения " на калпак " като помощта за гориво, а от целева помощ, каквато са да вземем за пример 300-те лв. за отопление, които ще се раздават преди началото на студовете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР