Нови европейски правила, свързани с краткосрочното отдаване под наем, засягат

...
Нови европейски правила, свързани с краткосрочното отдаване под наем, засягат
Коментари Харесай

Европейски регулации засягат бизнеса с краткосрочни наеми в България

Нови европейски правила, свързани с краткосрочното отдаване чартърен, засягат и България. По-точно казано, бизнесът на наемодателите. Регулациите са вследствие от правилник на Европейския парламент по отношение на събирането и шерването на данни по отношение на услугите за краткосрочно настаняване чартърен, от Министерството на туризма.

От бъргарското ведомство обявиха за Money,bg, че " задаващата се смяна е в резултат на решение на Брюксел, което предлага съгласуван метод към процедурите за регистрация на домакините, предоставящи услуги по краткосрочно настаняване чартърен. Всичко, което се прави е в полза на потребителите. "  

Промените касаят най-много къщи и жилища, отдавани чартърен на туристи през онлайн платформи като Booking и Airbnb.

Обемът на услугите за краткосрочно настаняване чартърен се усилва доста с разрастването на онлайн платформи като Airbnb, Booking, Expedia и TripAdvisor. Този вид услуги обгръщат към 25% от общото туристическо настаняване в Европейски Съюз.

Въпреки че сходни наеми основават изгоди за домакините, туристите и доста райони, някои анализатори показват, че неналичието на подобаващи правила също способства за проблеми като по-високи цени на жилищата, изместване на непрекъснатите поданици, несъразмерен туризъм и нелоялна конкуренция.

Какво тъкмо се трансформира?

Мменява се обвързване за обществените органи да поддържат уместно създадени процедури за регистрация. В същото време онлайн платформите, които оферират краткосрочно настаняване чартърен, се задължават да споделят с обществените органи в страните членки на Европейския съюз съответни данни за активността на техните обекти.

Предвиждат се специфични принадлежности и процедури, които подсигуряват, че шерването на данни е безвредно, съобразено с Общия правилник по отношение на отбраната на данните и стопански дейно за всички участващи страни.
 Снимка 458286
Източник:

Процедурите за регистрация, които страните в Европейски Съюз, в това число България, следва да ползват за местата за краткосрочно настаняване ще бъдат онлайн и ще разрешават автоматизирано и неотложно издаване на регистрационен номер.

Регистрационните номера наложително се демонстрират от онлайн платформите. Те ще би трябвало да правят инспекции на инцидентен принцип дали домакините записват и демонстрират годни номера.
 Турция постанова невиждани досега регулации на Airbnb
Турция постанова невиждани досега регулации на Airbnb

Печеливши хотелиери, пострадали туристи

Публичните органи ще могат да лишават краткотрайно регистрационните номера и да желаят от платформите да отстраняват обявите на домакините, които са в нарушаване.

Споделяне на данни

Регламентът рационализира шерването на данни сред онлайн платформите и виновните държавни институции, като онлайн платформите ще би трябвало да им дават данни за броя на нощувките и броя на гостите един път месечно, по автоматизиран метод.

За дребните и микроплатформите се плануват благоприятни условия за отчитане на информация на всеки три месеца. За приемането и обработването на тези данни се основават " Единни цифрови входящи точки ".

Повторното потребление на данните в систематизиран тип ще бъде за статистически информации за туризма, изготвяни от Евростат, както и за бъдещото европейско пространство за данни за туризма.

С тази информация ще се подкрепи развиването на новаторски услуги, свързани с туризма.

Европейските регулатори считат, че нововъеденията ще подволят на управляващите в европейските страни да следят спазването на разпоредбите за регистрация и ще даде опция на националните органи да ползват подобаващи политики в бранша на краткосрочното настаняване чартърен, което е все по-успешен бизнес модел в Европа.
 Парижани се надяваха да дават чартърен първокласни жилища по време на Олимпиадата, само че проектите им се провалиха
Парижани се надяваха да дават чартърен първокласни жилища по време на Олимпиадата, само че проектите им се провалиха

Агенциите за парцели понижават цените за първокласни наеми, до момента в който притежателите се надяваха да яхнат вълната от посетители
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР