През пролетта на 2022 г. е основана от семействата на

...
През пролетта на 2022 г. е основана от семействата на
Коментари Харесай

Спасете защитниците на Мариупол. Семействата на пленени азовци ...

През пролетта на 2022 година е учредена от фамилиите на намиращите се в плен бранители на Мариупол, които героично пазят града в последния останал плацдарм на защитата му - стоманодобивния цех " Азовстал ", и са принудени да се предадат в съветски плен против гаранциите за сигурност на Русия.

Инициативата започва със задачата да разпространява проблемите, пред които са изправени към момента оставащите в плен бранители на Азовстал, както и да провежда събития, които да улеснят рехабилитацията на освободените от съветски плен. Сдружението придобива все по-голяма популярност, като броят на почитателите му възлиза на над 75 000 в Instagram и почти 42 000 във Фейсбук.

 

" След известието, че гарнизонът в Мариупол е напуснал " Азовстал ", разбрахме, че би трябвало да консолидираме силите си по един или различен метод. Определени процеси (комуникацията на управляващите с Червения кръст и други интернационалните сътрудници по отношение на отбраната на правата на военнослужещите - бел. ред.) бяха почнали, тъй че искахме да бъдем част от тях ", споделя в коментар Мариана Хомерицка, съосновател на Асоциацията на фамилиите на бранителите на " Азовстал ".

 

Точно в първия ден на основаването на Асоциацията Мариана става прессекретар на организацията, с отговорността да доближи до обществеността за събитията, които тази платформа инициира.

 

" Самата аз служих в полк " Азов " от 2017 до 2021 година Всички момчета и девойки, които са се сражавали в " Азовстал ", са мои другари и по тази причина имам мощен претекст да им оказа помощ, тъй като не съм безразлична към тяхната орис ", споделя Мариана.

 

Струва си да се означи, че организацията не е страна в публични договаряния по отношение на бъдещата орис на бранителите на Азов в плен. Тази отговорност се носи от Координационния щаб за отнасяне на военнопленници. Нейните деятели обаче, като представители на обществеността, разпространяват тематиката за пленничеството и оказват поддръжка на фамилиите на бойците от Мариуполския гарнизон.

 

" Асоциацията има фонд, в който се събират дарения от тези, които се грижат за нея; продаваме и артикули, а 100% от приходите насочваме към възнаграждение на потребностите и рехабилитацията на фамилиите на военнопленниците и починалите бранители на Азовстал ", изяснява Мариана.

 

" Активността в обществените мрежи, спонтанните манифестации, самостоятелните пикети - всичко би трябвало да разкрива, че не търсим способи да се скрием от действителността и се борим за тези, които са се борили за нас ", прибавя Елена Юшченко, публичен деятел и участник в митингите в поддръжка на бранителите на Азовстал.

 

" Бруталната съветска блокада на град Мариупол продължи 86 дни, от които 82 дни, през които украинските бранители трябваше да отблъскват офанзивите, до момента в който бяха изцяло обкръжени от съветските нахлуващи войски. Последният защитителен плацдарм в Мариупол падна на 21 май 2022 година - денят, в който всички оживели членове на локалния гарнизон напуснаха " Азовстал ", а Русия незабавно разгласи, че ги е взела в плен. Войниците от мариуполския гарнизон удържаха крепостта с малко медикаменти, храна и други значими ресурси. Генералният щаб и президентът на Украйна обявиха в следващо изказване, че с помощта на техния героизъм Украйна е съумяла да завоюва време, да прегрупира силите си и да обезопаси други градове, с цел да не повторят ориста на Мариупол ", споделя Мариана Хомерицка.

Президентът Зеленски нееднократно е изтъквал въпроса за бранителите на " Азовстал " в плен в обществените си речи и изявленията за украински и интернационалните медии, като е подчертавал: " Тези хора (защитниците на " Азовстал " - бел. ред.) направиха същински героичен героизъм, защитавайки Мариупол толкоз дълго, колкото можаха ".

 

Той също по този начин означи, че по времето, когато Мариуполският гарнизон е държал крепостта в Азовстал, са били направени редица опити за евакуация на хора и доставка на въоръжение, храна и медикаменти в поддръжка на бранителите. " Загубихме доста водачи, които, осъзнавайки, че 90 % от задачите ще бъдат несполучливи, въпреки всичко изпълняваха задачите си в опит да оказват помощ на бойците там, а това, коства си да се означи, донесе своите резултати ", акцентира Зеленски в телевизионно изявление.

 

Според президента е било " невероятно да се деблокира град Мариупол благодарение на военна мощ. Военното управление на Украйна е взело решение гарнизонът да напусне територията на Азовстал и да се съобщи в съветски плен. След това освобождението на бранителите на Мариупол трябваше да стане по дипломатически път, по-специално с посредничеството на Организация на обединените нации, Червения кръст и, колкото и необичайно да звучи, против гаранции за сигурност от страна на Руската федерация. " Нашият главен принцип към момента остава подобен, какъвто беше - всички украинци би трябвало да се върнат вкъщи. Работим интензивно по този въпрос с нашите сътрудници ", добави Зеленски.

 

По данни на Асоциацията на фамилиите на бранителите на " Азовстал ", повече от 900 бойци от 12-а бригада за специфични интервенции " Азов " на Националната армия към момента са в съветски плен.

 

При това създателите на Асоциацията акцентират, че все още няма достъп до информация по отношение на бъдещата орис и настоящото здравословно положение на военнопленниците. Би било целесъобразно представители на интернационалните организации - Червения кръст и Комитетите на Организация на обединените нации против изтезанията и за правата на индивида - да посещават пленниците, да следят здравословното им положение и изискванията на живот, както и да кореспондират със фамилиите им, само че това не се случва, продължава Мариана.

 

" Те имат избрани отговорности, планувани в интернационалните конвенции. Съществуват обаче подозрения дали те извършват работата си както би трябвало. Всеки ден идват вести за това, че Руската федерация повдига нови обвинявания против нашите момчета, че са подложени на изтезания по време на разпити, за нечовешките условия на задържането им. Освен това научаваме за всичко това от освободените от плен, а не от Червения кръст и други ", споделя съоснователят на Асоциацията.

 

" За страдание, с всяка замяна на пленници виждаме, че неналичието на дейности от страна на Международния комитет на Червения кръст води до обстановка, в която нашите военнопленници и цивилни заложници са подложени на ежедневни изтезания - изтезания с апетит, електричество, и това е по този начин, тъй като руснаците знаят сигурно, че Международният комитет на Червения кръст няма да се намеси, няма да изиска достъп до местата за задържане на военнопленниците и цивилните заложници, като по този метод показва своето безучастие ". Комисарят по правата на индивида на Украйна Дмитрий Любинец споделя тези забележки в изявление за телевизионния канал " Суспилне " по време на посещаване в Запорожие през октомври 2022 година, когато работата по механизма за замяна на пленници е едвам в зародиш.

Репортери на Укринформ посещават няколко митинга, проведени от Асоциацията, с цел да научат повече за активността й и да беседват с нейните членове.

 

" Синът ни беше измежду тези, които непринудено се причислиха към " Азов ". Той почина в Мариупол. Сега ние се борим за неговите приятели ", споделя татко на умрял боец, пристигнал да участва на митинга. " Искам да видя татко си още веднъж ", се споделя на афиш, който държи синът на покорен бранител, пристигнал на митинга, съпроводен от майка си. " Трябва да бъдем почтени за саможертвата, която коства живота на нашите бранители. Аз съм тук, тъй като те бяха там, с цел да ме спасят. Това е моят дълг ", показа Оксана, една от участничките в митинга.

 

Лиза Бикова,. Преводът със съкращения и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР