Соня Момчилова остава председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ)

...
Соня Момчилова остава председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ)
Коментари Харесай

Двама членове на СЕМ поискаха оставката на председателката Соня Момчилова. Вотът не мина

Соня Момчилова остава председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) след несполучлив избор за оставката ѝ в четвъртък. До гласуването се стигна по искане на членовете на Съвета Пролет Велкова и Симона Велева .

Те обосноваха настояването си с мненията на Момчилова по отношение на, което разкри пукотевица и нередности по българо-турската граница и в което взе участие и Свободна Европа.

Момчилова сложи под подозрение професионалните стандарти на екипа, работил по следствието, и персонално на журналистката Мария Черешева . Шефката на Съвет за електронни медии загатна, че то е оповестено съзнателно тъкмо преди гласуването в Европейския съюз за присъединението на България към Шенген. Впоследствие от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските публицисти желаеха оставката на Момчилова.

В четвъртък Пролет Велкова и Симона Велева, които бяха назначени в Съвет за електронни медии от парламентарната квота надлежно на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", дефинираха мненията ѝ като неприемливи.

" Проблемът е, че ръководителят на Съвет за електронни медии популяризира клишета на антидемократичната агитация. Ако предназначението на Съвета е да се противопоставяме на подправените вести, то ръководителят работи в противоположна тенденция на това условие ", сподели Велкова, представена от " Дневник ".

Велева добави още, че изявленията на Момчилова директно обвързват и самия медиен регулатор, на който тя е председателка.

" Не желая оставката за вашето персонално мнение за това следствие, а тъй като с вашата позиция ангажирате регулатора ", уточни Велева.

В отговор Момчилова сподели, че не съжалява за мненията си и отхвърля да подаде оставка. Последва несполучливо гласоподаване, в което единствено Велкова и Велева гласоподаваха " за ", а Габриела Наплатанова, Галина Георгиева и самата Момчилова гласоподаваха срещу оставката. Съгласно Закона за радиото и телевизия за оставката на ръководителя е належащо квалифицирано болшинство от 4 гласа.

Ден по-рано от интернационалната организация " Репортери без граници " също осъдиха думите на Момчилова, като ги дефинираха за " неприемливи ".

" Това държание е неприлично за поста ѝ ", написаха от организацията.

Разследването, което провокира острата реакция на Момчилова, е в две елементи. Първата показва свидетелски роман по какъв начин при започване на октомври млад, като съгласно самостоятелен специалист изстрелът е пристигнал от територията на България. Втората демонстрира запис по какъв начин преди да бъдат върнати в Турция, мигранти са в двора на Гранично полицейско ръководство Средец в мизерни условия.

Автори на следствието са осем авторитетни медии от разнообразни страни - Sky News, немската социална телевизия ARD, английският Times, френският Le Monde, швейцарското публично радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската работа на Радио Свободна Европа.
 Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в безчовечен условия, преди да ги върне в Турция  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР