София. Отбелязваме годишнината на Националната библиотека с две събития –

...
София. Отбелязваме годишнината на Националната библиотека с две събития –
Коментари Харесай

Доц. д-р Красимира Александрова: Отбелязваме годишнината на Националната библиотека с две събития – благотворителна фотоизложба и кръгла маса за закона за депозита в България

София. Отбелязваме годишнината на Националната библиотека с две събития – благотворителна фотоизложба и кръгла маса за закона за депозита в България. Това сподели доцент доктор Красимира Александрова, шеф на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка годишнината от основаването на библиотеката, която се празнува на 10 декември.
„ Тази годишнина означаваме с две на пръв взор изцяло разнообразни събития. Едното е фотоизложба, която е дело на художник-фотографът Иван Добромиров, който е дълготраен чиновник в Националната библиотека. Това е единствено една част от самодейността, тъй като взехме решение посредством събраните средства от тази галерия и продажбата на неговите фотографии да се включим в акцията „ Българската Коледа “ “, сподели тя.
Доц. Александрова посочи, че другото събитие, което има сериозен народен отзив, е организирането на кръгла маса, отдадена на 120 години от приемането на закона за депозита в България и неговото приложение. „ Тя беше на 7 и 8 декември, като на нея участваха представители както на библиотечната гилдия, по този начин и издатели и експерти от Министерството на културата. Набелязахме главните направления, по които ще работим в бъдеще – това, че законът несъмнено се нуждае от корекции, актуализиране и значително и от разпространение. Така че това е единствено началото на една бъдеща полемика, която да регламентира връзките издател – библиотека и тези с крайния бенефициент – потребителя. Отбелязваме също растеж в броя на депозитните екземпляри в отдел „ Депозит “ на Националната библиотека и това е една позитивна и трайна наклонност, която ни кара да бъдем оптимисти за това, че има разговор сред библиотеки и издатели – т.е. логическите връзки по някакъв метод са спазени “, сподели още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР