Снимка: БТАПротести избухнаха в Париж в квартала, в който вчера

...
Снимка: БТАПротести избухнаха в Париж в квартала, в който вчера
Коментари Харесай

Сблъсъци с полицията и протести избухнаха в Париж след нападението, в което бяха убити трима души

Снимка: Българска телеграфна агенция
Протести избухнаха в Париж в квартала, в който през вчерашния ден бе осъществено нахлуване против кюрдски културен център и против близко кафене, съобщи Българска телеграфна агенция. Представители на кюрдската общественост в Париж се събраха там и започнаха да скандират антитурски лозунги, добавя Асошиейтед прес. Предполага се, че протестиращите са членове на кюрдската общественост.

Протестиращите скандираха: „ ПКК (Кюрдската работническа партия) “ и „ Мъчениците не умират “. После някои от тях издигнаха и барикади на една от улиците в квартала и подпалиха кофи за боклук. Полицията се намеси със сълзотворен газ, а стачкуващи започнаха да замерят служителите на реда с разнообразни предмети. Няколко чиновници на силите на реда са потърпевши.
 Протести в Париж Снимка: БГНЕС
По чиновниците на реда бяха хвърляни кофи за отпадък, а масите в заведенията за хранене бяха преобърнати и най-малко една кола беше развалена.

Преди това управляващите оповестиха, че са арестували 69-годишен мъж, който съгласно парижкия прокурор Лор Бекуо неотдавна е бил освободен от ареста, до момента в който е чакал правосъден развой за нахлуване с сабя против мигрантски лагер в Париж преди година.

„ Кюрдите във Франция станаха цел на непоносимо нахлуване в сърцето на Париж. Нашите мисли са с жертвите, с хората, които се борят за живота си и с техните фамилии “, написа френският президент Еманюел Макрон в Туитър.

Въоръжен мъж откри огън в кюрдски културен център и в намиращо се наоколо кюрдско кафене в центъра на Париж. Бяха убити трима души, а трима души бяха ранени. Веднага след офанзивата членуващи в атакувания културен център упрекнаха Турция за нея, съобщи Франс прес.

Мотивите на 69-годишния стрелец към момента са незнайни, съобщи френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен.

Не знаем дали лицето е било политически ангажирано, явно той е желал да нападна чужденци “, само че не е ясно дали задачата му са били тъкмо кюрди, акцентира той. Нападателят, с френски генезис, не е регистриран като десен екстремист от силите за сигурност, добави Дарманен.
 Протести в Париж Снимка: Българска телеграфна агенция
Мъжът е работил самичък и е носил няколко оръжия със себе си. По време на нападението той простреля двама души пред кюрдски културен център и още един в намиращо се наоколо кюрдско кафене. Други трима души бяха ранени, един от които е в сериозно положение.

На 9 януари 2013 година в Париж бяха убити три кюрдски активистки на партията ПКК. Убийството тогава стана в същия този квартал. Разследването на това ликвидиране, което към момента тече, разкри интервенция на членове на турските секрети служби, само че поръчители по този начин и не бяха посочени в него, отбелязва Франс прес.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР