Служители на Комисията подчертаха, че фон дер Лайен преследва напълно

...
Служители на Комисията подчертаха, че фон дер Лайен преследва напълно
Коментари Харесай

Деликатният дипломатически танц на фон дер Лайен в Китай frognews.bg

Служители на Комисията подчертаха, че фон дер Лайен преследва изцяло друга стратегия от френския президент, който посещава районни елементи на Китай и води със себе си огромна делегация от бизнес водачи. Двамата ще споделят единствено една публична среща тази с китайския президент Си Дзинпин на следващия ден, пишат от брюкселското издание " Politico ".

Фон дер Лайен също по този начин ще организира своя лична среща с китайския министър председател Ли Цян и ще се срещне с Търговската камара на Европейски Съюз - безапелационен избор, защото групата прикани Европейски Съюз да втвърди метода си към държавния стопански модел на Китай.

Всичко това обаче демонстрира какъв брой бързо Китай застава на напред във времето в дневния ред на Европейски Съюз. Години наред Брюксел беше податлив да остави въпроса настрани, съзнавайки другите отзиви в границите на Общността. 

Това обаче към този момент не може да се случи. Изострящата се изразителност на Пекин, неговото икономическо възмездие против членовете на Европейски Съюз и най-много опасенията по отношение на стоплянето сред Китай и Русия направиха невероятно избягването на тематиката. 

Според дипломати фон дер Лайен има комплицирана задача - да поддържа политика с Китай, от която всички са удовлетворени.

Натискът от Съединени американски щати е налице и фон дер Лайен го знае. Байдън се застъпва, в това число по време на срещата в Овалния кабинет с фон дер Лайен предишния месец, за по-твърда позиция по отношение на Китай, призовавайки Брюксел да повтори ястребовата позиция на Вашингтон. Не толкоз кодираното обръщение към Брюксел беше, че Европа не би трябвало да прави същите неточности, както направи с Русия, като построява икономическа взаимозависимост от сътрудник, който подклажда война.

Но в Брюксел консенсусът не е толкоз явен.

Въпреки изказванието на президента Макрон, че Европейски Съюз е единен, в реалност съществуват разнообразни гледни точки измежду държавите-членки. Страни като Литва станаха очевидци на фрапантно понижаване на търговията на Китай поради дипломатически спор. Други, като Германия, Франция и Испания, са по-предпазливи по отношение на започването на икономическа война с Китай, имайки поради техните бизнес връзки с втората по величина стопанска система в света.

Решението й да се включи в държавното посещаване на Макрон повдигна вежди. Пътуването може да бъде решителен миг за фон дер Лайен и нейните кариерни проекти. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР