Служители на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е

...
Служители на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е
Коментари Харесай

За седмица: Колко нарушения установи БАБХ при проверка на обекти за търговия с храни и заведения

Служители на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ е направила 1498 инспекции в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене в интервала сред 2 и 6 май. От тях 1103 са били по формален надзор /планов/, а 45 – по сигнали и недоволства от жители.

За установени нарушавания са били формирани 15 акта  и 76 наставления . Инспекторите са преустановили дейността на 2 обекта – в единия за несъответствия на материално-техническата база, а в другия за неспазване на хигиеничните условия, липса на записи свързани в Системата за ръководство сигурността на храните.

През миналата седмица са унищожени 53 кг храни . Възбранени и ориентирани за заличаване още 161 кг и 8 литра храни от скотски и неживотински генезис, част от които са били с изминал период на валидност, погрешно съхранени или без етикети.

Констатираните несъответствия при осъществените инспекции у нас, свързани с използване на законодателството в региона на храните, са – предложение на храни с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикетировка, погрешно съхранени; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично състояние; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните и други.

От контролния орган напомнят, че жителите могат да подават сигнали и недоволства до БАБХ на горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски диалог, според тарифния проект на подателя) или в секция „ Подай сигнал “ на уеб страница на БАБХ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР