Служебният кабинет очаква в началото на следващия месец да получи

...
Служебният кабинет очаква в началото на следващия месец да получи
Коментари Харесай

Държавата чака оферта за изтребители на лизинг от Швеция

Служебният кабинет чака при започване на идващия месец да получи оферта от Швеция за придобиване на лизинг на изтребители „ Грипен “. Военновъздушните сили възнамеряват да ги употребяват до идването на първата партида нови американски самолети F-16, за които България заплати авансово и вкупом над 2 милиарда лева

Това стана ясно от чуването на министъра на защитата Димитър Стоянов в отрасловата парламентарна комисия.

В момента България търси изтребители втора употреба, които да вземе на лизинг, защото ресурсът на руските МиГ-29, на които летят военните, изтича тази година. Първите осем самолета F-16 пък се чака да дойдат в България през 2025 година и по този начин на процедура военновъздушните сили няма да има на какво да летят, с цел да пазят въздушното пространство.

България няколко пъти е желала от Съединени американски щати да ѝ даде втора употреба F-16, на които военните да летят в този интервал, само че отговор до момента няма. Най-вероятно няма и да получим “, стана ясно от думите на Стоянов.

Припомняме, че от месеци България води договаряния с Франция и Швеция за изтребители втора употреба на лизинг. Преговори не престават да се водят и с Франция, само че до диалози за оферта към момента не се е стигнало. Предложение е направено и от Израел, само че по думите на министър Стоянов то не е в полза на България.

Идеята за взимането на самолети на лизинг пристигна преди близо година от президента Румен Радев.

Иначе военното министерство продължава и диалозите с Полша за ремонт на мотори за самолетите МиГ-29. Полша може да ни даде два мотора за самолети МиГ- 29, като се водят и диалози за ремонт на още четири мотора.

Цената и параметрите на предстоящ контракт към момента се прецизират “, изясни министър Стоянов.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинF-16 изтребители военни самолети лизинг Швеция Димитър Стоянов изтребители на лизинг ПоследниНай-четениБюджет и финанси 16 Държавата чака оферта за изтребители на лизинг от Швеция Лични финанси 92 Прагът за самоосигуряващите се остава 710 лева до нов бюджет Бюрокрация 108 Кабинетът желае да отпадне задължението за промяна на книжките при нов адрес Бюджет и финанси 212 Англия и Русия са застрашени от дълбока криза Любопитно 11567 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 7940 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 6746 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Лични финанси 3347 Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР