Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност

...
Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност
Коментари Харесай

Фон дер Лайен посети пострадалата от наводнения Словения, Фонда за солидарност на ЕС отпуска 400 милиона евро

Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за взаимност на Европейски Съюз, 100 милиона евро тази година и 300 милиона евро следващата година, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, откакто през днешния ден посети засегнатите от наводнения региони на Словения и беседва със словенския министър председател Роберт Голоб, заяви словенската организация СТА.

Това е единствено част от европейската помощ, от която Словения може да се възползва. Други 2,7 милиарда евро са разполагаем по европейския инструмент за заеми и грантове за възобновяване след Ковид-19 NextGenerationEU, който Словения към момента не е употребила. Освен това съществуващите кохезионни фондове на обща стойност 3,3 милиарда евро могат да бъдат препрограмирани, с цел да подкрепят напъните за възобновяване на страната след наводненията.

" Имаме добър пакет от незабавна, средносрочна и дълготрайна поддръжка за реконструкцията и възобновяване на Словения ", сподели Фон дер Лайен.

Тя означи, че времето е от решаващо значение и Словения би трябвало да показа предварителна оценка на вредите колкото се може по-скоро.

Наводненията, провокирани от изобилните превалявания, които започнаха на 4 август, бяха избрани от словенския министър председател като най-тежкото естествено злополучие от 30 години. Той сподели, че вредите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а доста хора останаха без жилища. Смята се, че общо шестима души са изгубили живота си поради бурите и наводненията в страната през последните дни.

Европейският съюз, НАТО и доста европейски страни изпращат незабавна помощ към Словения.

Във Ватикана Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март сподели през днешния ден, че се моли за жертвите на наводненията в Словения и Грузия и благодари на тези, които дават помощ, съобщи Асошиейтед прес. „ През последните дни трагични естествени феномени в Словения и Грузия предизвикаха доста материални вреди. Моля се за жертвите, показвам близостта си духом до фамилиите им и до всички, които страдат от бедствията, като благодаря на тези, които оказаха помощ, изключително на доброволците “, сподели той. 

Експерти в Словения предизвестиха, че въпреки дъждът да е спрял, има заплаха от свлачища. Метеорологичната работа на Словения заяви, че предишния четвъртък и петък за по-малко от ден е паднало едномесечно количество дъжд.

Няколко мощни стихии в страната по-рано през лятото отнесоха покриви, повалиха хиляди дървета и убиха един човек в Словения и четирима в други страни в района.

Наводнения имаше също в Австрия и Хърватия. Проливни дъждове и стихии предизвикаха огромни вреди в Сърбия, която е се намира надолу по течението на пълноводната река Сава, която тече от Словения и Хърватия през Балканите, отбелязва Асошиейтед прес.

The EU Solidarity Fund can quickly advance money to address direct damage. ⁰
Additional loans can make Slovenia more resilient to such natural disasters. ⁰
Finally, EU Cohesion funds can be redirected to rebuild your beautiful country.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР