След пандемията нова вълна от тероризъм заплашва света. И докато

...
След пандемията нова вълна от тероризъм заплашва света. И докато
Коментари Харесай

След пандемията нова вълна на тероризъм залива света, но...

След пандемията нова вълна от тероризъм заплашва света. И до момента в който терористите, въодушевени от ИДИЛ и Ал-Кайда остават най-голямата опасност, смяната в обществото ще докара до нови главоболия. За това предизвестява Жил де Керков, координаторът на Европейски Съюз за битката с тероризма.

Този нов тип тероризъм ще е подхранен от тайните теории и технофобията.

"Вече сме виждали актове на принуждение в дребен мащаб, породени от вярата в тайни теории - да вземем за пример против телекомуникационни антени - и поради количеството дезинформация онлайн, можем да забележим и по-сериозни образци за това в бъдеще “, изяснява Жил де Керков, припомняйки вандализъмът от хора, които считат, че 5G технологията е нездравословна.

"Загрижен съм и от все по-насилствените еколози и групи за отбрана на животните ", прибавя още той в изявление, оповестено във вторник - единствено няколко дни след огромния митинг в Берлин, в който участваха основно поддръжници на тайните теории.

Хиляди се събраха на сходен митинг и на лондонския площад Трафалгар. Те също не бяха удовлетворени от ограниченията, взети поради пандемията от ковид, не желаеха да бъдат имунизирани или в страната им да има 5G мрежа.

В диалог с Рафаело Пантучи, старши помощник по интернационалните проучвания на сигурността в Royal United Services Institute (Rusi), господин Креков сподели, че коронавирусът е провокирал напредък в "конспиративни теории, които нямат директна връзка със съществуващите екстремистки идеологии ".

Сара Хан, която оглавява Комисията за противопоставяне на екстремизма, съобщи, че по време на пандемията се следи напредък на "шантави " изказвания, които минават в всеобщия поток и имат действителни последствия.

"Винаги сме се отнасяли към теориите на конспирацията като към нещо безвредно, диво и шантаво, само че мисля, че това е неточност ", добави тя.

Теорията на конспирацията за 5G и COVID-19 провокира суматоха в онлайн пространството.

"Трябва да ги класифицираме въз основа на вредата и типовете държания, които те предизвикват. Ако подбуждат към ненавист, принуждение или оправдават тероризъм, това не е безобидно Имаме потребност от по-добър и по-усъвършенстван политически отговор ", безапелационна е Хан.

Жил де Керков също е угрижен поради възходящия крайнодесен екстремизъм, само че съгласно него и крайнолевият екстремизъм също се усилва:

"Левите екстремисти с принуждение са виновни за огромен брой нелетални офанзиви. В взаимозависимост от метода, по който се развива икономическата рецесия в резултат на здравната рецесия, с която се сблъскваме сега, неравенството ще се задълбочи и това може да въодушеви по-насилствен ляв екстремизъм, който може да има капацитет да стане по-смъртоносен и географски разпилян, в сравнение с е сега ", изяснява той.

Керков акцентира, че "не е със същото равнище на активност като десния принудителен екстремизъм ", предупреждавайки, че групите укрепват интернационалните връзки и се сплотяват към теорията, че белите хора се "заменят " на запад.

"Структурираните десни екстремистки групи постоянно знаят тъкмо до каква степен могат да стигнат в своите изказвания и в дейностите си, с цел да останат тъкмо в границите на законното “, споделя той. "Междувременно те оставят на " фенбоите "в интернет да подхващат дейности сами, без риск за организацията. "

Той сподели, че коронавирусът може да е нараснал капацитета на терористите да провеждат офанзиви с доста жертви защото полицията и службите за сигурност са разсеяни. Има и нараснала накърнимост към радикализация по време на изолираност

„ Трябва да предотвратим тази здравна и икономическа рецесия да се трансформира и в рецесия на сигурността “, безапелационен е Керков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР