След като NIO обяви този месец, че трябва да съкрати

...
След като NIO обяви този месец, че трябва да съкрати
Коментари Харесай

Китайският автомобилен производител NIO ще замени 30% от служителите си с роботи до 2027 година

След като NIO разгласи този месец, че би трябвало да редуцира 10% от индустриалния си личен състав, с цел да бъде активността на компанията по-рентабилна в сложните пазарни условия, компанията добави, че възнамерява да понижи работната си мощ с до 30 % до 2027 година, като я размени с роботи.

Ръководният личен състав също не трябва да се успокоява, както изяснява South China Morning Post, защото NIO чака да понижи броя на мениджърите с 50% посредством въвеждането на функционалности с изкуствен интелект. Според вицепрезидента на NIO Джи Хуацян тези ограничения ще спестят разноски за труд. Ако до 80% от управническите решения в областта на производството се вземат от изкуствен интелект, броят на мениджърите в тази сфера може да бъде понижен на половина до 2025 година.

В същото време потреблението на промишлени роботи ще понижи потребността от работна ръка в производството с 30% сред 2025 и 2027 година. Към края на предходната година в NIO е имало към 7000 чиновници, въз основа на формалната статистика. В несигурно бъдеще, въз основа на изказванията на вицепрезидента на NIO, компанията е подготвена съвсем изцяло да се откаже от потреблението на човешки труд в индустриалната сфера. Автоматизацията ще бъде реализирана посредством потребление на роботи и системи с изкуствен интелект.

Основана през 2014 година, NIO към момента не е съумяла да излезе на облага, а конкуренцията в сегмента на електрическите автомобили става все по-ожесточена – в Китай се създават към 200 разновидности и броят им продължава да пораства. Амбициите на Xiaomi и Baidu да навлязат на пазара на електрически коли спомагат за отвличането на скъпи гении от одобрените играчи на пазара. През първите 10 месеца на тази година NIO е доставила 126 067 електрическия автомобил, което е с 36,3% повече в съпоставяне със същия резултат през предходната година.

NIO разполага с два завода, като и двата се намират в провинция Анхуей. Единият е в положение да създаде до 150 000 бройки, когато работи на една промяна, а другият е кадърен да създаде два пъти повече. За работа на една промяна нормално са нужни към 1000 служащи. Във второто си дружество компанията към този момент е внедрила 756 промишлени робота, с цел да реализира цялостна автоматизация на интервенциите. Следващата година конкурентната компания XPeng се надява да понижи разноските с 25 %, с цел да реализира конкурентно преимущество и да излезе на облага на база генериране на паричен поток до 2025 година, тъй че освен NIO е изправена пред описаните нагоре провокации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР