Според информация в медиите, разработчиците от Пензенския държавен университет (ПГУ)

...
Според информация в медиите, разработчиците от Пензенския държавен университет (ПГУ)
Коментари Харесай

Медиите: разработчиците от ПГУ създадоха антивирус, който използва AI и не изисква актуализации

Според информация в медиите, разработчиците от Пензенския държавен университет (ПГУ) са основали първата съветска антивирусна стратегия, която е основана на машинно образование и не изисква актуализации. Освен това приложението за отбрана не се нуждае от непрекъсната интернет връзка, с цел да действа вярно.

Досега Първо главно управление (на ДС) сътвори версия на своята антивирусна стратегия единствено за Windows OS. Частта на плана за невронната мрежа е написана на Python. Системата проучва държанието на софтуера на потребителския компютър. Антивирусната стратегия е способна да открива троянски вируси, руткитове и програмен продукт, който употребява ресурсите на компютъра за свои лични скрити цели.

За точното идентифициране на зловредния програмен продукт, антивирусът на Първо главно управление (на ДС) употребява анализите на невронните мрежи и невросигнатурите. Първият е основан на машинно образование: през цялото време AI съдържа логаритми за държанието на зловредния програмен продукт, да вземем за пример троянски вируси. Анализът на невросигнатурата включва разбъркване на обичайния способ за разкриване на злотворен програмен продукт и AI. Не е елементарно да се напише злоумишлен файл, който не съдържа детайли от своите прародители, тъй че AI непрекъснато проучва държанието на подобен програмен продукт, обясниха разработчиците на плана.

„ Ако програмата открие, че някакъв злоумишлен програмен продукт се копира непринудено в разнообразни папки на компютъра, тогава го класифицира като вирус и предотвратява такава активност “, изясни пред медиите Даниил Мишин, началник на създаването за антивирусни стратегии.

До края на годината разработчиците възнамеряват да пуснат първата постоянна версия на плана и през ноември да стартират узаконяването на този програмен продукт. Очаква се решението да е предопределено както за физическите лица, по този начин и за фирмите. Авторите на антивирусната стратегия възнамеряват да я популяризират посредством абонаментен модел.

Експертите по тематиката споделиха пред медиите, че потреблението на невронни мрежови технологии и логаритмите за машинно образование за обезвреждане на злонамерения програмен продукт е верният метод, само че би трябвало да се ползва тъкмо и да продължи да се развива непрекъснато.

Директорът по новаторските планове в InfoWatch Group Андрей Арефьев се съмнява, че една антивирусна стратегия може да се оправи без постоянни актуализации и въпреки всичко да поддържа задоволително равнище на отбрана на компютъра. Според специалиста, моделите, способни да разпознават злотворен програмен продукт въз основа на държанието му, изискват огромна изчислителна мощ, която множеството компютри просто нямат.

Принципът, който е заложен в основата на невронномрежовата ИИ-антивирусна стратегия се споделя и от доста ИТ-организации и разработчици. В бъдеще такива артикули, в случай че не заменят съществуващите решения в региона на осведомителната сигурност, несъмнено ще подобрят работата им, заключи Игор Бедеров, началник на отдела за информация и аналитични проучвания в T.Hunter.

Предлагаме ви да прегледате и публикацията ни за това, дали има потребност въобще от антивирусни стратегии на Android-устройствата?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР