След като над 9 месеца 77-годишен мъж от София със

...
След като над 9 месеца 77-годишен мъж от София със
Коментари Харесай

След месеци на легло: 77-годишен пациент с онкологично заболяване ще ходи отново


След като над 9 месеца 77-годишен мъж от София със счупена тазобедрена става и голям брой съпътстващи болести беше прикрепен към леглото, той към този момент ще може да върви самичък, оповестяват от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

На 28 февруари 2022 година столичанинът губи равновесие и пада неприятно до момента в който е у дома. В резултат получава тежко строшаване на тазобедрената кост на единия крайник.

„ Отначало помислихме, че е наблягане, само че откакто болките не минаха 10 дни, потърсихме консултация с доктор в една от огромните профилирани ортопедични лечебни заведения. Там изначало ни предложиха интервенция, само че откакто схванаха, че мъжът ми е с онкологично заболяване се отхвърлиха и ни посъветваха да оставим костта да заздравее сама “, споделя брачната половинка Мария.

Така стартира един от най-големите кошмари за фамилията, тъй като болките на техния непосредствен са нетърпими и той е прикрепен към леглото.

Половин година по-късно фамилията прави втори опит да откри решение за здравословния проблем на 77-годишния човек – още веднъж в реномирана травматологична болница и още веднъж без триумф. Този път лекарите са склонни да оперират, само че предизвестяват, че рискът от съдбовен край е 50:50. Риск, който околните на мъжа не са подготвени да поемат.

Междувременно пациентът посещава два пъти месечно Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, където, макар нападателния рак, с помощта на характерна имунотерапия, ходът на онкологичното му заболяване е спрян.

При едно от визитите дамата взема решение да потърси консултация и с началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. доктор Пламен Кинов.

„ Основното предизвикателство беше възрастта на пациента и това, че е с голям брой съпътстващи болести - онкологично, неврологично (Паркинсон), мозъчно-съдова болест. Освен това беше налице залежаване над 6 месеца. Един пациент, който е обездвижен, организмът му атрофира и потенциалът за възобновяване е понижен “, разяснява проф. доктор Кинов.

Сложната интервенция е осъществена единствено за час и половина и с минимална кръвозагуба, което е основно при тежко повредени пациенти.

Мъжът ще бъде изписан от Клиниката по ортопедия и травматология и следва да продължи лекуването си в Клиниката по здравна онкология на болничното заведение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР