Скандал в Бремен: общинска фирма, която е вторият най-голям наемодател

...
Скандал в Бремен: общинска фирма, която е вторият най-голям наемодател
Коментари Харесай

Жилища само за бели хора: Никакви роми, българи и румънци


Скандал в Бремен: общинска компания, която е вторият максимален хазяин в града, целеустремено дискриминира " хора с различен цвят на кожата, в това число роми, българи и румънци ". Това разкриха немски публицисти.

Изглед от Бремен

Бременската компания " Brebau ", която е благосъстоятелност на градските управляващи, целеустремено и с перфидни способи, излиза наяве от документи и свидетелства на анонимни източници, с които разполагат Радио Бремен и предаването „ Панорама “ на немската социална телевизия АРД.

С към 6000 жилища в портфейла си " Brebau " е вторият максимален хазяин в Бремен. Но от вътрешнофирмени документи излиза наяве, че компанията систематично е дискриминирала хора при търсенето на жилище. Съответните инструкции са били давани на чиновниците на " Brebau ", които работят непосредствено с клиентите.

Тайни инструкции и специфични кодове

Според документите, с които разполагат публицистите от " Панорама " и Радио Бремен, в " Brebau " категоризират както жилищата, така и претендентите да наемат жилище. Служителите, които влизат в контакт с клиентите, са длъжни да вършат преценка на кого какво жилище може да бъде препоръчано и кой да получи отвод, като от голяма важност е поданството на претендента, степента на притежаване на немски език, както и това какъв брой близка му е немската просвета. Сред критериите попада и цветът на кожата, свидетелства един от анонимните източници.

Тези съответни инструкции са наречени " Дефиниция на целевите групи ". Сред тях има условие за оценка на претендентите съгласно външния им тип - чиновниците са длъжни да означават дали даден претендент прави положително усещане на външен тип и по какъв начин приказва немски.

За тази цел в " Brebau " са въвели специални кодове. Така да вземем за пример в случай че кандидатката за жилище носи кърпа, служителят отбелязва KT (съкращение от немската дума за кърпа Kopftuch). Чернокож претендент пък получава в досието си съкращението Е40. Към тази категория в напътствието е записано още следното: „ Никакви хора с различен цвят на кожата (това важи също за синти, ) “. При това от " Brebau " наподобява въобще не взимат под внимание фактори като това дали даден претендент е роден в Германия, дали е получил немско поданство, дали е добре просветен и дали печели добре.

В това видео от архива ни Ви срещаме с д-р Русин Коцев. Той е ром и преподава български език в Кобленц.
Той е ром. И преподава български език в Кобленц.Редакцията предлага
Със съкращението WE служителите отбелязват претендентите, които могат да бъдат обсъждани като хора със западно мислене. Към тази категория спадат хората с миграционен генезис, които са попили немската просвета, се прецизира в указанието. „ Кандидатките, носещи кърпа, нямат никакъв късмет “, цитира Радио Бремен един от информаторите си.

След като получили информация за предполагаемите дискриминационни практики, публицистите от двете медии провели опит: помолили четирима германци да аплайват за жилище от " Brebau ". Двама от претендентите били с по-тъмен цвят на кожата и носели арабско и африканско име. Другите двама били бели мъже с типичен немски имена. На четиримата претенденти бил обезпечен идентичен бюджет, като всички те кандидатствали за жилище в един и същ квартал.

Само двама от тях обаче били утвърдени от " Brebau " - двамата бели мъже. На единия от отхвърлените претенденти му било обяснено, че във въпросния квартал нямало свободни жилища, а на втория даже не си създали труда да отговорят.

Разследването е открило още, че " Brebau " води лист с " неприятни адреси ". В него попадат двайсетина обществени институции - центрове за терапия на хора със зависимости, рехабилитационни центрове, домове за краткотрайно настаняване на бездомни или жилища в " проблематични квартали ". По данни на вътрешни източници, записаните на тези адреси кандидати не получават жилища от " Brebau ".

" Нищо не знаем, само че ще проучим "

На питане управлението на компанията е отговорило, че не знае нищо за сходни дискриминационни практики. Но се отнася сериозно към обвиняванията и ще проучи щателно въпроса с всички произлизащи от това последствия.

" Brebau " е 100 % благосъстоятелност на градските управляващи в Бремен. През 2019 година те получиха компанията от локалната Спестовна каса. Тогава един от причините гласеше, че градът би трябвало да взе участие в жилищния пазар, с цел да бъдат обезпечени рационални наеми и повече правдивост при отдаването на жилища чартърен. Член на Надзорния съвет на компанията е и кметът на Бремен - социалдемократът Андреас Бовеншулте.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Български роми в Германия: " Бог трансформира живота ни "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР