Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова занапред ще се придържа

...
Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова занапред ще се придържа
Коментари Харесай

Силяновска: Македонският президент има право да използва името „Македония“

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова отсега нататък ще се придържа към конституционното име на страната, обявиха от кабинета на президента, представени от БГНЕС.

" В обществените си изяви македонският президент има право да употребява името Македония, като акт на персонално право на самоопределяне и самоидентификация, зачитайки главните човешки права и свободи и в сходство с европейските полезности и правила ", се споделя в известието.

Съгласно Конституцията, тържествената клетва беше подписана с конституционното име, както беше направена от Народното събрание.

 
Свързани

" През последните 5 години македонските институции извършват отговорностите си съгласно Преспанското съглашение. Президентът чака всички македонски сътрудници да съблюдават двустранните и многостранните отговорности, които са поели към страната ", допълват от кабинета на новоизбрания държавен глава.

По-рано през днешния ден пресслужбата на президента на република България популяризира позиция, в която се споделя, че България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония е подписала. Реакция имаше и от пресцентъра на Министерски съвет.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР