Грузия е на път да одобри противоречивия закон, който затяга

...
Грузия е на път да одобри противоречивия закон, който затяга
Коментари Харесай

Грузинският парламент е на път да одобри спорния закон за чуждото влияние

Грузия е на път да утвърди спорния закон, който стяга контрола върху организациите, получаващи задгранични средства. Критиците настояват, че той може да подкопае демокрацията и да провали възможностите на страната да се причисли към Европейския съюз.

Комисията по правни въпроси на грузинския парламент утвърди законопроекта за бистрота на " задграничното въздействие " на третото си чуване в понеделник, което е последната стъпка преди гласуването му в Народното събрание.

Междувременно, протестиращи се събраха пред постройката на Народното събрание на фона на засилено полицейско наличие, което докара до опълчване при започване на понеделник.

Проектозаконът, пораждащ различия, импортиран още веднъж от ръководещата партия " Грузинска фантазия ", изисква медиите и нетърговските организации да се записват като такива под непознато въздействие, в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Предложеното законодателство е наречено " съветски закон " по името на сходна наредба в Русия, която се употребява за угнетяване на гласове и групи, критикуващи Кремъл.

Критиците настояват, че то може да подкопае демокрацията и да провали възможностите на страната да се причисли към Европейския съюз. Подобно законодателство в Русия беше употребявано за угнетяване на гласове и групи, критикуващи Кремъл.

В онлайн изказване от предишния месец ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел дефинира стъпката на Народното събрание като " доста притеснителна ".

Той предизвести, че " окончателното приемане на това законодателство ще се отрази негативно на напредъка на Грузия по пътя ѝ към Европейски Съюз ".

Проектозаконът е еднакъв с препоръчан през 2023 година, който държавното управление беше насила да отдръпна вследствие на всеобщи митинги.

Въпреки че грузинският президент Саломе Зурабишвили съобщи, че ще наложи несъгласие на закона, в случай че той бъде признат от Народното събрание, ръководещата партия може да преодолее ветото, като събере 76 гласа. След това ръководителят на Народното събрание може да го подпише като закон.

Още по тематиката - вижте в материала, квалифициран от интернационалния редактор Тосор Драганов:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР